Kaua oodatud Pärnu Rannastaadion on lõpuks avatud

Eile õhtupoolikul avati pidulikult uuendatud Pärnu Rannastaadion koos tribüünihoonega, mille 1501 istekohta hõivasid pealtvaatajad, paljud seisid ka tribüüni ülemisel põrandal. Uuel staadionil sai esimese tammepärja kaela miilijooksu parim jooksja Franko Reinhold.

Pärnu Rannastaadioni avamine Foto Urmas Saard
Pärnu Rannastaadioni avamine. Foto: Urmas Saard

Pidulikul lindilõikamisel osalesid riigikogu liige ja endine Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, ametis olev Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, EOK asepresident Tõnu Tõniste, kultuuriminister Indrek Saar, Rannastaadioni direktor Tair Anton ja Eventus Ehitus OÜ esindaja.

Põhjaliku renoveerimisprotsessi läbinud Rannastaadion pälvis märgi „EOK tunnustatud spordirajatis“, mida üleandnud Tõniste lootis, et see leiab koha kusagil esinduslikus kohas tribüünihoone seinal. Tõniste sõnul kinnitab märk, et staadion on kaasaegsetele nõuetele vastav, kvaliteetse infrastruktuuri ja teenustega spordirajatis, mille tingimused võimaldavad korraldada tipptasemel sportlaste treeninguid ja rahvusvahelisi võistlusi ning pakub veelgi paremaid võimalusi edendamaks piirkonnas noorte- ja harrastusporti. „Rannastaadioni uuendamine on Pärnu linna ja kogu Eesti spordi arengu seisukohalt suur ja oluline samm edasi. Edastan Eesti Olümpiakomitee õnnitlused Pärnu linnale ja kohalikule kogukonnale Rannastaadioni taasavamise puhul,“ lausus Tõniste.

Avatseremoonia meelelahutuslikus osas pakkus vaatajatele imetlusväärset osavust palliga trikitaja Põltsamaalt. Põlev pall oli pikalt jalgadele lennutada. Laste jalgpallimängu alguses üritas esimese värava lüüa Raio Piiroja, aga väravavaht tõrjus lööki ja püüdis palli kinni. Mitmete pallidega jalgpallimängu ajal kukutati taevast palle staadionimurule. Pallide tagaajamise järel kasteti poisse veega. Iluvõimlejad tegid etteaste osaga Hingelinnu kavast, mille terviklikku esinemist sai näha 2. juulil Tallinna Kalevi staadionil. Teatejooksu jooksid spordiklubi Altius neiud. Pärnu parimate jooksjate osavõtul peeti maha ka miilijooks (1609 m), mille võitis jõulist lõpuspurti tehes ajaga 4.36,7 Franko Reinhold. Tammeparja pani võitjale kaela Pärnumaa Spordiliidu tegevjuht Kaiu Kustasson. Teisena lõpetas Raio Piiroja ees Kristjan Karama. Naistest osutus parimaks Mirtti Verbitskas. Finišijoonel üllatas ja ehmatas nii võistlejaid kui vaatajaid kaela lastav aurupilv.

Avapidustuse lõpetas ansambli Traffic esinemine.

Miilijooksu võitja Franko Reinhold Foto Urmas Saard
Miilijooksu võitja Franko Reinhold. Foto: Urmas Saard

Umbes 25 000 ruutmeetril paikneva staadioni ehitusega alustati mullu juulis ja nurgakivi paigaldamiseni jõuti 21. oktoobril. Lisaks pooleteistuhandelisele istekohale saab toimuvat jälgida terrassilt. Hoone ülakorrusel asub 25 hostelituba, 53 voodiga. Samas hoonekarbis asuvad veel rõdukohvik, ajakirjanike tööruum, sekretariaat, saal, sisejooksurada. Invaliidide jaoks on olemas lift. Õhtu pimeduses valgustavad staadionit nelja 30 meetri kõrguse masti otsas olevad valgustid. Staadionil on 8 jooksurada. Tribüünihoone ehitamine ja staadioni ala uuendamine maksis ühes käibemaksuga kokku ca 5 620 000 eurot. Staadioni kompleksi projekteeris Kamp Arhitektid ja ehitas Eventus Ehitus OÜ ning Sahkar TT OÜ. Pärnu Rannastaadion omab rahvusvahelise jalgpalliliidu UEFA ja kergejõustikuliidu IAAFi teise kategooria litsentsi.

Täna peetakse juba esimene jalgpallilahing. Avamatšis kohtub Pärnu linnameeskond Eesti jalgpalli meistriliigas Tallinna FC Levadiaga. Lõikuskuu lõppu on kavandatud rahvusvaheline kergejõustiku gala. Eesti jalgpallikoondise valiksarja peaproov toimub augusti viimasel päeval Maltaga.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pärnu Rannastaadion kolm päeva enne avamist Foto Urmas Saard

 

 

 

Laupäeval avatakse Pärnus Rannastaadion