Tartu Loodusfestivalil märkas linnaloodust üle 2000 inimese

Tänavu teist korda toimunud Tartu Loodusfestivalil märkas linnaloodust ja selle elurikkust enam kui 2000 inimest. Festivalil uuriti nii kesklinna uldprogramm_punalutikas2_0parkides elavaid liike, Emajõega seotud loodust kui ka õpiti vikatiga heina niitma.

29. juunist kuni 2. juulini toimunud linnaloodusele pühendatud festivali kavas olid mitmesugused õpitoad, loodusretked ning muud tegevused. Tartu kesklinna pargis aset leidnud avapäeval osales hinnanguliselt 1500 inimest. Populaarsed olid ka veeretked Emajõel ning geoloogiaretk Toomemäel.

Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed korraldas festivali avapäeval, 29. juunil esimest korda Eestis ettevõtmise Mini-BioBlitz. Huvilised tegid viie tunni jooksul Emajõe-äärsetel rohealadel Võidu sillast kuni Supilinna tiigi ja Lodjakojani ning Toomemäel vastavate nutirakenduste või fotokaamera abil loodusvaatlusi ning spetsialistid aitasid määrata vaadeldud liike. Mini-BioBlitzil osales 24 inimest, kes tegid kokku 333 loodusvaatlust. Vaatlusalal märgati 239 liiki, enim jäid silma linavästrik, sinikael-part, kimalased ja raudrohi.

Festivali eel toimus linnalooduse fotokonkurss “Metsik linn”, kuhu laekus 177 fotot 95 inimeselt, neist 22 fotot laste ja noorte kategoorias. Žürii koosseisus Maria Kooskora, Rein Kuresoo, Ingmar Muusikus, Margot Sakson ning Sven Začek valisid laste ja noorte kategoorias parimaks tööks Maili Karuse foto “Ämbliku vaade keldri aknast” ning üldkategoorias Mathis Bogensi foto “Mees vihmavarjuga”. Teaduskeskuse AHHAA eriauhinna sai Greete Kangur foto “On-off” eest. Fotokonkursi parimaid töid saab näha TÜ loodusmuuseumi Facebooki lehel ning 4. juulist Tartu Loodusmaja (Lille 10) pargis.

Tartu Loodusfestivali korraldasid koostöös Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, Eesti Põllumajandusmuuseum, Keskkonnaamet, Tartu Loodusmaja, Riigimetsa Majandamise Keskus, Eestimaa Looduse Fond, OÜ Loodusgraafika, MTÜ Loovretk, MTÜ Majakas, SA Teaduskeskus AHHAA, Alatskivi looduskeskus, Politsei- ja Piirivalveamet, Eesti Ornitoloogiaühing, MTÜ Emajõe Lodjaselts, Tartu Ülikooli zooloogia osakond, OÜ Metsaharidus, Eesti Maaülikool, Joematkad.ee, Tartu Ülikooli geoloogia osakond ning Kristi Ilves