Pärnumaal on kõige arvukamalt pärimuslikke jaaniõhtuid

Pärimuspidu Baltica eestvedamisel toimub jaaniajal Pärnumaal lausa viis rahvalikul kombel läbiviidavat jaaniõhtut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alpisarved. Foto: erakogust

„Suur rõõm teada, et Pärnumaa on meie Eestimaa jaaniõhtute pundis kõige rohkemalt esindatud,“ kinnitab Eesti Folkloorinõukogu nimel Kristin Viljamaa.

Pärimuspidu Baltica on kätte jõudval suvel Balti riikide ühine rahvakultuurisündmus. Üle kolme aasta taas Eestis toimuval folklooripeol leiab olulise koha eelkõige peo pidamise kunst ja rahvakalendri pühade väärtustamine. Pärimusmuusika pidu peetakse kaunil suveaja pühal – jaaniajal.

Folkloorinõukogu pöörab sel korral oma pilgu rohkem maale ja looduse rüppe, kogukondade ja ühistegevuste keskmesse. Varajasemate linna- ja maapäevade asemel leiavad aset suured peopäevad Moostes ja Vanamõisas, väiksemad kohalikud peod külaplatsidel. Tänu innukatele külavanematele, kultuuritöötajatele ja folkloorirühmadele jõuab pärimuspidu toredatesse taludesse, küladesse, parkidesse. Balticaga on liitunud 36 eriilmelist jaanipidu kõigist maakondadest.

„Usume kõige õigema pühade tunde tekkimist just siis, kui saab ise panustada ühise peo pidamisse. Seega kutsume kõiki otsima jaaniõhtuks välja mõni oma paikkonna jaaniaja laul, tõmbama selga rahvarõivad või piduriided ja jaanitule ääres võtma ette ühiseid pärimuslikke tegevusi,“ jagab tegevusmõtteid Viljamaa ja nimetab Baltica pärimuslike jaaniõhtute kohtade kauneid nimesid: Undva, Keava, Juula, Juba, Kurla, Pääsna, Kääpa, Lüllemäe, Emmaste, Vandjala, Käsukonna, Kuijõe, Salevere Salumägi, Üdruma, Uudeküla, Allikukivi, Kurgja, Valtu-Nurme, Vana-Vigala, Karilatsi, Elme, Võhma, Sikeldi, Tsirguliina, Atsalama, Tuhalaane, Osula Harjumägi, Ahja, samuti Kihnu ja Vormsi saar ning linnadest Pärnu, Kunda, Antsla, Tartu, Tallinn.

Veidi lähemalt kõige arvukamalt esindatud Pärnumaast.

Juba 22. juunil Rääma pärimuspidu Pärnu linnas ühes paljude kohalike folklooriseltside ja tegijatega, külas ka liivlased ja lätlased. Raeküla Vanakooli jaaniõhtule tulevad kohale kohalikud pärimuse kandjad ja aktiivne kogukond.

Jaanilaupäevaõhtul, 23. juunil peetakse Tihemetsa külas Allikukivi koobaste juures Iiris külaseltsi ja Tiina Kuuma eestvedamisel pärimuslik jaanipidu, kuhu tulevad külalised Läti sõpruskülast Ramatast ning moldovarumeenlaste folkloorirühm Bukuria. Kurgja-Linnutaja talus toimub tavapärane rahvalik jaaniõhtu, kuid osalevad ka põnevad Pärimuspeo Baltica külalised. Šveitslaste ansambel Les Anciens de La Farandole puhub alpisarvi ja küpsetatakse Šveitsi maiustusi.

Kihnus toimub tuntud paadijaanitulega õhtu, kus nii kohalikud folkloorirühmad kui ka kaugemad külalised.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap