Rannapiirkondade ja kalanduse konkurentsivõimesse investeeritakse ca 129 miljonit eurot

Haapsalus sai täna avalöögi üleriigiline kalandustoetuste infopäevade sari, kus tutvustatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi (EMKF) 2014-2020 rannapiirkondadesse ning kalandussektorisse suunatavaid toetusi. Kahe nädala jooksul toimuvad infopäevad kõigis kaheksas Eesti kalanduspiirkonnas.

Pärnumaal Tahkuranna vallas asuv uuendatud Võiste väikelaevade kalasadam Foto Urmas Saard
Pärnumaal Tahkuranna vallas asuv uuendatud Võiste väikelaevade kalasadam. Foto: Urmas Saard

Läänemaa kalanduspiirkonda investeeritakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014-2020 vahendusel järgmise viie aasta jooksul 2,2 miljonit eurot. “Tahame saavutada investeeringute toel olukorra, kus võimalikult suur osa püütud kala väärtusest jääb kalurile. See tähendab investeeringuid töötlemisse, et kalur ei müüks oma toodangut lihtsalt toormeks,” ütles MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Seltsi tegevjuht Margus Medell täna Haapsalus toimunud kalandustoetuste infopäeval.

Medell rääkis, et teiseks rannakalurite murekohaks on püügi hooajalisus. “Püügiperiood on vaid viis-kuus kuud aastas. Seepärast investeerime ka tegevustesse, mis aitavad rannakaluritel oma tegevusalasid mitmekesistada ja leida aastaringset teenistust,” selgitas Medell.

Läänemaa kalanduspiirkonna strateegia järgi investeeritakse 2,2 miljonist eurost 30% kalasadamate ja lossimiskohtade uuendamisse, 30% kalandustoodete töötlemisse ja otseturustamisse, 27% rannakalurite tegevuste mitmekesistamisse, 3% kudealade taastamisse ja 10% kalandustraditsioonide edendamisse.

“Järgmiste aastate jooksul investeeritakse Eesti rannapiirkondade arengusse ja kalandussektori konkurentsivõime tõstmisesse üle 129 miljoni euro. Ootame, et fondist taotlejate ring oleks võimalikult lai ja tehtud investeeringud annaksid rannapiirkondade ja kalandussektori arengule tugeva tõuke,” ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Kõige suuremat tähelepanu pööratakse EMKF 2014-2020 rakenduskavas investeeringutele töötlemisse ja turustamisse – kokku 32,5 miljonit eurot. Samuti plaanitakse 27,7 miljonit eurot rannapiirkondade arenguks, 26,2 miljonit eurot kalapüügivahenditega ja keskkonnahoiuga seotud investeeringuteks ning 17,8 miljonit eurot vesiviljeluse arendamiseks.

Rannapiirkondadele suunatud vahendid jagatakse kohalike tegevusgruppide koostatud kalanduspiirkonna arengu strateegiate alusel.

Maaeluministeerium korraldab pärast Haapsalut kuni 7. juunini veel seitsmes kalanduspiirkonnas infopäevad, kuhu tuleb eelnevalt registreeruda:

· 26. mai – Kuressaare Kultuurikeskus (Tallinna tn 6, Kuressaare)
· 31. mai – Hotell Strand (A. H. Tammsaare pst 35, Pärnu)
· 1. juuni – Oiu sadam (Võrtsjärve piirkond, Oiu küla, Kolga-Jaani vald)
· 2. juuni – Mustvee kultuurikeskus (Tartu mnt 12, Mustvee)
· 3. juuni – Hotell Wesenbergh (Tallinna 25, Rakvere, Virumaa)
· 6. juuni – Kärdla kultuurikeskus (Rookopli tn 18, Kärdla)
· 7. juuni – Nelijärve Puhkekeskus (Nelijärve 4, Aegviidu vald, Harjumaa)