Ene Michelis: kes kohale tuleb, saab teada huvitava ajaloolise fakti Sindi kohta

Käesoleva nädala esimestel päevadel riputas omaaegne pressifotograaf Henn Soodla Sindi linnaraamatukogu näituse seintele valiku fotosid, mis jutustavad mitmekülgselt linna elu kulgemist läbi rohkem kui nelja aastakümne.

Ene Michelis aitab Henn Soodlat näituse üles panekul Foto Urmas Saard
Ene Michelis aitab Henn Soodlat näituse üles panekul. Foto: Urmas Saard

Mullu sügisel said pärnakad vaadata Soodla fotonäitust „Sindi 77“ Agape kiriku galeriis. Nüüd on väljapanek ja näituse pealkiri ruumis ja ajas edasi liikunud, tulles fotode sünnilinna nimetusega „Sindi 77+1“, mis tähistab ühtlasi ka linnaõiguste saamise 78. aastapäeva. Sindi sünnipäeval, 1. mail, on raamatukogu üksnes näituse külastajatele avatud. Puhkepäeval raamatuid ei laenutata.

Näituse üles panemise ajal astus esmaspäeval juhuslikult sisse naine, kellele Soodla fotode nägemine valmistas erilisi tundeid. Fotod Sindi paisust meenutasid talle nooruse uljust ja hulljulgeid trikke, mida nüüd ei soovita ta mitte kellegil korrata. Külliki jutustas, et aasta võis siis olla 1982 või 1983. Suvise vee vähesuse tõttu oli pais mitmetest kohtadest täiesti kuiv, ainult üksikutest pisut madalamatest kohtadest nirises vett mööda kaldus betoontõket alla. „Elasin siis Taali koolimaja kõrval ja paisuni polnud kaugelt tulla. Sauga valla poolsel kaldal oleva betoonseina küljes oli raudredel, mida mööda ronisin vette ja läksin paisu keskel oleva märjema koha peale, kus vesi betooni libedamana hoidis. Mööda kaldseina alla lastes kulutasin oma bikiinid päris põhjalikult ära,“ naeris Külliki, kes tollel ajal ei osanud vähimatki ohtu karta.

Vee vähesus ei tekitanud ohtlikke pööriseid ja õnneks ei komberdanud vana paisu jäänuste otsa. Vette laskmise järel sai suurema vaevata hulpida uuesti kaldale ja uut ringi alustada.

Täna hommikul külastas raamatukogu endine Sindi linnavalitsuse insener Vallo Vaargas, kellel oli hea meel uurida umbes tosin aastat tagasi pildistatud fotot. Vaargas seisis omaaegse raudteejaama peahoone ees, et pidada nõu ehitusküsimustes. Nüüd sai Soodla teha järgmised ajaloolised fotod, millel kunagised asjaosalised taas pildile sattusid. Sindi linnaraamatukogu direktor Ene Michelis püüdis leida 1983. a fotolt iseennast. Pildil näeb Sindi vabriku 150. aastapäeva pidustust laululaval, kus ei puudunud ka Ene.

[pullquote]Peatselt kaob ka pais. Iga kaader alates paisu ehitamisest kuni valmimiseni ja edaspidised sellega kaasnenud lood muutuvad piltidena aja kaugenedes üha väärtuslikumaks.[/pullquote]Selliseid olulisi inimesi on Soodla läbi aastakümnete pildistanud rohkelt. Seintel näeb linnapeasid, ametnikke, õpetajaid, vabrikutöölisi ja teisi linna elus tähtsat rolli etendanud inimesi. Lisaks linna arhitektuur: majad, mis jäädavalt linnapildist kadunud. Peatselt kaob ka pais. Iga kaader alates paisu ehitamisest kuni valmimiseni ja edaspidised sellega kaasnenud lood muutuvad piltidena aja kaugenedes üha väärtuslikumaks.

Soodla meenutas, et 40 aastat tagasi toimus Sindis midagi sellist, mis andnud kõneainet pikaks ajaks ja teinud väikelinna paremini tuntuks. Sain aru, et kuni neljapäevani ei tohiks ma seda fakti levitada ja kõigile meenutatakse ajaloolist sündmust 21. aprillil kell 16.00 näituse pidulikul avamisel.

Urmas Saard