Näitus „Sindi 77“ tutvustab linna erinevate aegade võrdluses

Pärnus asuva Agape kiriku galeriis on kuni 26. novembrini avatud päevapiltnik Henn Soodla näitus „Sindi 77“, mida saab külastada pühapäevast neljapäevani kümnest kaheni.

Näituse Sindi 77 autor Henn Soodla ja Sindi linnapea Marko Šorin Agapes Foto Urmas Saard
Näituse “Sindi 77” autor Henn Soodla ja Sindi linnapea Marko Šorin Agapes. Foto: Urmas Saard

Agape avar fuajee annab suurepärase võimaluse väga esinduslike näituste korraldamiseks, mida Pärnu Postimehe kauaaegne päevapiltnik Henn Soodla on varemgi kasutanud ja kavatseb samaga jätkata edaspidigi. Küünlakuul avas ta Pärnu kolme ajajärku hõlmava mahuka fotonäituse “Kuurortlinna visioonid”, milles piltnik kõrvutas ühesuguseid vaateid erinevatel aastatel pildistatud fotodega. Midagi sarnast näeb nüüdki, kui seintele on paigutatud poolsada Sindit kirjeldavat fotot.

Fotograafiaga puutus Soodla kokku kaunis varajases lapsepõlves. Juba kümneaastaselt ostis ta enda tööga teenitud raha eest 6×6 fotokaamera Ljubitel (Любитель). Fotograafi töö andis talle teenistust umbes 30 aastat Pärnu Postimehele pildistades. „Sain 5+25,“ naeris Soodla ja jutustas, kuidas ta 1983-st saadik kuni 2009. aastani Pärnu Postimehele töötas. Alguses oli lehe nimi siiski Pärnu Kommunist. Enne ’83-dat tööraamatuga tööle kutsumist oli ta lehele juba 5 aastat üksikute tellimustena pildistanud.

„Aastal 2002 sain korralduse minna kiiresti pildistama vana Sindi elektrijaama sisemust, kuhu kodutud olid endale pesa teinud,“ ja näitas mustvalget fotot, millel tugitoolid ja muu elamiseks tarvilik kraam. Sama foto all hiljuti tehtud foto lagedaks tehtud ja mahajäetud kunagisest Sindi uhkusest, elektrijaamast. Kuna Soodla on terve elu pildistanud, siis on näitusel ka arvukalt fotosid Sindi paisust. Üks foto on tehtud 1976. a 21. aprillil, kui pool paisust oli valmis ja teine osa alles ehitamisel. Tuleval aastal saab viimane Sindi pais 40-aastaseks, kui seda varem lammutama ei asuta.

[pullquote]Linnapea uuris sedagi, kas oleks mõeldav mõne töö ära osta. Miskipärast piltnik välistas selle võimaluse, aga lisas kohe juurde, et mõne foto kinkimist võib ta siiski kaaluda.[/pullquote]Samuti on fotodel kõrvuti Sindi vanad hooned ja uuema aja ehitused. Kunagi oli Sindis kokku 5 kõrget vabriku korstent. Kunagi olid Pärnu maantee ääres ka elamute kasarmud. Fotol näeb põlenud ahervaret. Soodla oskab enamike fotode juurde jutustada mingi loo või osundada olulistele faktidele ajaloost. Teda huvitab ka suure vabriku olemasolevate hoonete praegune kasutus.

Täna näitust külastanud Sindi linnapea Marko Šorin rääkis, et mitmel Sindi ettevõttel näib minevat päris hästi ja seda kuuldes oli Soodla silmnähtavalt rõõmsalt üllatunud.

Soodla pole mitte üksnes rajatisi pildistanud. Piltnik on tabanud ka erinevatel hetkedel inimesi, kes tundusid pildistamisel millegipoolest oluliste isiksustena. Nii näeb fotodel õpetaja Eneli Arusaart, väga pikalt linnapeana töötanud Mati Mettust, samuti Eesti vanima järjepidevalt tegutseva lasteaia direktorit Viivi Palmissaart ja teisi. Järgnevalt tahabki näituse autor jätkata portreedega. Näiteks on tal olemas huvitav pilt sellest, kuidas omaaegne Pärnu maavanem Toomas Kivimägi ja Mati Mettus Sindi saunas toimetavad.

Šorin tegi Soodlale ettepaneku tuua näitus ka Sindi rahvale näha. Selle mõtte võttis ta tänuga vastu ja loodetavasti tulebki linna sünnipäevaks näitus Sinti. Linnapea uuris sedagi, kas oleks mõeldav mõne töö ära osta. Miskipärast piltnik välistas selle võimaluse, aga lisas kohe juurde, et mõne foto kinkimist võib ta siiski kaaluda.

Urmas Saard