Pärimuspidu “Karjapoiss on kuningas”

Laste pärimuspidu “Karjapoiss on kuningas” toimub sel aastal Baltica osaluspeona. „Saame kokku jüripäeval, 23. aprillil kell 11.00 Audru Männituka lasteaia õuealal. Kui ilm meid tõesti alt veab, lustime Audru rahvamaja katuse all,“ ütlevad peo korraldajad Evi Vaher ja Anneli Kala.

Baltica pärimuspidu 2016Laste pärimuspidu “Karjapoiss on kuningas” toimus esimest korda 2000. aastal. Sealt alates on Pärnumaal Audru lasteaia hoovil pea igal kevadel pärimuspidu peetud.

Pidu on üles ehitatud jüripäevase perepeona, mis toetub kohalikule pärimusele ja kus saavad osaleda kõik peolised, lastest vanavanemateni.

Osalevad folkloorirühmad (nii laste kui ka täiskasvanute omad) valivad ise mõne oma kodukohast pärineva pilliloo, pajatuse, laulu, tantsu või mängu ja on oma esitusega eestvedajaks ja innustajaks, haarates enda etteastesse ka teisi peolisi.

Pidu seovad perepärimuslikud jutuvestmised karjalaste elust.

Peolistele tutvustatakse karjalaste tegemisi – töid, mänge, mänguasju, laule. Pille tuleb tutvustama Tarmo Kivisilla. Lisaks toetavad veel kolm pillimeest peo tantsulisemat poolt. Samuti saavad peolised maitsta, mida sisaldas karjalapse leivakott. Õuealale hajutatud tegevuspesades saavad soovijad osaleda jõu- ja osavusmängudes, Tarmo Kivisilla juhendamisel näppida karjalaste pille, proovida kätt karjalapse töödes (kaelkoogud, kapsaraud, pastlapaela punumine), muuseuminurgas tutvuda vanaaegsete esemetega.

Peo ettevalmistamise käigus kogutakse õpetajate, lapsevanemate ja vanavanemate meenutusi karjalaste tegemistest või lihtsalt loomadega seotud lapsepõlvemälestusi.

Rahvusvaheline Pärimuspidu Baltica toimub 2016. aasta jaaniajal, kogudes kokku kõik Eesti väikesed ja suured pärimuskultuuri huvilised ja harrastajad. Kokku tullakse 22.-24. juuni, et näidata oma rahvakultuuri alast tegevust ning tuletada koos meelde jaaniaja rahvapärimus ja suveaja laulud, mängida ringmänge ja pidada ehedaid simmaneid!
www.baltica.ee / www.facebook.com/balticaeesti

Share via
Copy link
Powered by Social Snap