Vargamäel kohtuvad saabuval suvel Ugala ja Tammsaare

Ugala teater mängib sel suvel Vargamäel suurt vabaõhulavastust “Kõrboja perenaine”, mis sünnib tandemi Urmas Lennuk – Vallo Kirs ühisloominguna.

Kõrboja perenaine kolm peategelast Anna (Kadri Lepp), Eevi (Adeele Sepp), Madli (Luule Komissarov) Foto Gabriela Liivamägi
“Kõrboja perenaine” kolm peategelast Anna (Kadri Lepp), Eevi (Adeele Sepp), Madli (Luule Komissarov). Foto: Gabriela Liivamägi

Viimasest korrast, mil Vargamäel vabas õhus lavastus välja toodi, on möödas tervelt viis aastat. Vaatamata heitlikule Eesti suveilmale kisub Tammsaare loomingut ikka Vargamäe kivistele väljadele ja nõnda etendub Ugala suvelavastus Tammsaare muuseumi õuealal 15 suveõhtul juulis ja augustis.

Näidendi “Kõrboja perenaine” aluseks on Lennuk valinud Tammsaare romaani “Kõrboja peremees” ja kirjutanud näidendi just lavastaja Vallo Kirsile ja Ugala teatri näitlejatele. Suvelavastuses astub üles pea kogu Ugala trupp, kaasatud on tuntud rahvamuusik Kulno Malva, muusikaline kujundaja Peeter Konovalov, lavastuskunstnik Kristjan Suits ja kostüümikunstnik Pille Küngas. Kõrboaja Annat mängib Kadri Lepp, Kuusiku Eevit Adeele Sepp, Kõrboja Madli Luule Komissarov, Katku Villut Ott Aardam ja Kõrboja Reinu Egon Nuter. Lavastuses kõlab elav muusika ja kaasa teeb üle 30 näitleja.

“Kõrboja perenaine” on Kõrboja naiste saatuse lugu – Anna, Eevi ja Madli lugu. Kõrboja väljadel laulavad valmivad viljad, Kõrboja kari kosub ja kannab kaela, kuid Kõrboja peremees on vana ja väsinud. Viimases hädas pöördub ta oma ainsa tütre poole: “Saagu sinust uus Kõrboja perenaine!” Aga perenaine vajab ka peremeest. Olgu või ühesilmset. Kõrboja Anna teab seda. Nõnda on kombeks. Nõnda peab. Sest muidu vaadatakse Kõrbojale viltu. Peremehed ei saa kanda seelikuid. Nõnda oli see sada aastat tagasi ja nõnda on see ka praegu. Eelarvamused ei hävi aastatega ega põle tules.

[pullquote]Poolteist tundi enne etenduse algust toimub huvilistele ringkäik muuseumis, kus tutvustatakse kirjanik A. H. Tammsaare sünnikodu ning räägitakse kirjaniku loomingust[/pullquote]Kuusiku Eevi teab, et Katku Villu teda armastab. Teda ja tema poega. Eevi teab, et elu on raske. Eevi teab veel paljusid asju, aga ühte ta ei tea. Eevi ei tea, et Kõrboja Anna on oma valiku teinud. Kõrboja vana Madli näeb kõike, aga vaikib. Madli teab, et õnne võib leida vaid siis, kui kõnnid oma valitud teed lõpuni. Aga Madli rajad on rohtunud ning Madli võib vaid vaikides tagasi vaadata.

“Kõrboja perenaise” noor lavastaja Vallo Kirs on Vargamäe vahet käinud juba üle poole oma elust. Algul Tammsaaret võistulugemas, pärast juba lugejaid hindamas. Kolm aastat tagasi tõi Vallo Vargamäe rehe all lavale Tammsaare “Vanad ja noored” ja lavastust mängiti kolm suve täissaalidele. Näitekirjanik Urmas Lennuki side Tammsaarega on veelgi pikem ja sügavam. Küll on ta klassikut dramatiseerinud, siis jälle lavastanud.

Poolteist tundi enne etenduse algust toimub huvilistele ringkäik muuseumis, kus tutvustatakse kirjanik A. H. Tammsaare sünnikodu ning räägitakse kirjaniku loomingust, sealhulgas teoste “Kõrboja peremees” ning “Tõde ja õigus” saamisloost.

Suveetenduste päevadel on nii enne kui pärast etendust avatud Albu mõisa teatrirestoran. Menüüs on esindatud maalähedane Eesti köök pidulikus kuues.

Neljapäeviti ja reedeti viib teatrikülastajaid Vargamäele buss marsruudil Viljandi-Vargamäe-Viljandi.

Mari Nurk,
SA Ugala Teatri turundus- ja avalike suhete juht