Pärnu Linnavalitsus kutsub pärnakaid heiskama sinimustvalgeid lippe Eesti Vabariigi aastapäeval ja sellele eelneval päeval

23. veebruar ja 24. veebruar on mõlemad Pärnu jaoks olulise tähtsusega kuupäevad, mille raames toimub mitmeid traditsioonilisi pidulikke üritusi.

Eesti Vabariigi esimese presidendi mälestamine Tahkurannas Konstantin Pätsi ausamba juures Foto Urmas Saard
Konstantin Pätsi ausamba juures. Foto: Urmas Saard

23.veebruaril kell 10.30 toimub Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestamine Tahkurannas Konstantin Pätsi ausamba juures.

Kell 13.00 asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute ausamba jalamile Alevi kalmistul. Sealt algab rongkäik, mis liigub mööda Riia maanteed Rüütli platsile. Ootame kõiki rongkäigus osaleda soovijaid Alevi kalmistu juurde hiljemalt kell 12.45.

Orienteeruvalt kell 14.00 kõlab Rüütli platsil Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendilt Ühisgümnaasiumi õpilase Madis Arumäe esituses Iseseisvusmanifest ning päevakohase kõne peab sama kooli õpilane Siim Erik Akermann.

Seejärel liigutakse edasi Vabaduse parki, kus asetatakse pärg II maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgi jalamile ja toimub Kaitseliidu Pärnumaa Maleva pidulik rivistus. Malevapealik annab kaitseliitlastele kätte tänukirjad, medalid ja auastmed. Pidulikule osale järgneb kell 15.00 ühine sõdurisupi söömine.

[pullquote]Kell 17.00 kutsub Anna Raudkatsi Tantsuselts kõiki Pärnu Muuseumi esisele platsile osa saama rahvapeost „Tuljak“, kus sajad rahvatantsijad tähistavad armsaks saanud „Tuljaku“ looja 130. sünniaastapäeva.[/pullquote]Teisipäeval, 23. veebruaril esineb muudatusi parkimises ning linna liikluskorralduses. Palume autojuhtidelt tähelepanelikkust, mõistvat suhtumist ning jälgida liiklust ja parkimist reguleerivaid märke.
23. veebruari õhtupoolik läheb edasi meelelahutuslikus võtmes. Kell 15.30 on võimalik vabariigi aastapäeva tähistada Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis salongiõhtul, kus astuvad üles Sütevaka tertiad ning musitseerivad Rein Rannap ja Kristjan Kannukene.

Kell 17.00 kutsub Anna Raudkatsi Tantsuselts kõiki Pärnu Muuseumi esisele platsile osa saama rahvapeost „Tuljak“, kus sajad rahvatantsijad tähistavad armsaks saanud „Tuljaku“ looja 130. sünniaastapäeva.

Kell 19.00 algab Pärnu Noorte Vabaajakeskuses ansambli „Steps to Synapse“ kontsert. Kõik üritused on tasuta.
23. veebruari õhtul algusega kell 18.00 toimub Pärnu Kontserdimajas Pärnu linnapea, maavanema ning POL-i juhatuse esimehe Eesti Vabariigi 98. aastapäeva pidulik vastuvõtt, kus antakse üle Pärnumaa vapimärgid ning Pärnu linna vapimärgid. Üritus on kutsetega.

Aastast 1992 on Pärnus traditsiooniks, et 24. veebruari päikesetõusul heiskavad riigilipu Pärnumaa Skautide ja Gaidide Maleva liikmed. Pidulik riigilipu heiskamise tseremoonia toimub kell 7.35 Rüütli platsil, Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures. Üritusel osalejaid tervitab maleva esindaja. Üritusel esinevad Mihkel Lüdigi nimeline Meeskoor ja Pärnu Kunstide Maja poistekoor dirigent Evelin Mei juhatamisel, kes esitavad ka Eesti Vabariigi hümni.

[pullquote]Pühapäeval, 21. veebruaril algusega kell 17.00 toimub Endla teatris kontsert „Kodu“. Kontsertil esinevad Jana Tringi Erakooli laulustuudiod, Naiskoor Põllepaelad, Pärnu Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor ja Piccolo Folk. Konsert on kõigile tasuta.[/pullquote]Kell 14.00 toimub Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus Toris jumalateenistus ning pärgade asetamine ausambale. Torisse väljub buss kell 13.00 Kaitseliidu maja eest (Pikk 20).

Üritusi jagub ka vabariigi aastapäeva eelolevatesse kui ka järgnevatesse päevadesse. Laupäeval, 20. veebruaril kell 15.00 tähistatakse Eesti Vabariigi aastapäeva Raeküla Vanakooli Keskuses.

Pühapäeval, 21. veebruaril algusega kell 17.00 toimub Endla teatris kontsert „Kodu“. Kontsertil esinevad Jana Tringi Erakooli laulustuudiod, Naiskoor Põllepaelad, Pärnu Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor ja Piccolo Folk. Konsert on kõigile tasuta.
23. veebruaril on Pärnu Muuseum avatud tavapärasel ajal ning sissepääs muuseumi püsiekspositsiooni on sel päeval kaks ühe hinnaga.

Neljapäeval, 25. veebruaril algusega kell 17.00 on Linnakodaniku Majas teatraliseeritud teematund „Sõnumitooja saatus“, kus käsitletakse Eesti iseseisvusmanifesti väljakuulutaja Hugo Kuusneri poliitikuelu tipphetki ja selle traagilist lõppu. Sissepääs on prii.

24. veebruar on kuulutatud lipupäevaks ning Eesti lipp on kohustus heisata riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustel.