Maestro Leonid Grin juhendab Pärnu meistrikursustel noori dirigente üle maailma

Homme algab Pärnus kuni 25. veebruarini kestev Järvi Akadeemia talvine dirigentide meistrikursus.

Leonid Grin ja Paavo Järvi Pärnu Kontserdimajas Foto Urmas Saard
Leonid Grin ja Paavo Järvi Pärnu Kontserdimajas. Foto: Urmas Saard

Rahvusvaheline Järvi Akadeemia talvine kursus dirigentidele toimub juba kuuendat korda. Meistrikursusel osaleb 13 dirigenti, kes tulevad kõik kokku mitmetest eri riikidest nagu näiteks Tšiili, Hispaania, Šveits, Jaapan, Taiwan, Suurbritannia, Norra jpt.

Meistrikursustel juhendab noori dirigente maestro Leonid Grin, keda assisteerib Lukas Groen. Leonid Grini juhendamisel on dirigeerimisega algust teinud mitmed tänased suurnimed nagu näiteks Paavo Järvi. Leonid Grin on Tšiili rahvussümfooniaorkestri peadirigent.

Lukas Groen, kes on ühtlasi ka kursuste peakorraldaja, on mitmed aastad ise Neeme Järvi juures õppinud. Lukas Groen on Hollandi päritolu ning dirigeerinud mitmeid mainekaid sümfooniaorkestreid terves maailmas. Ta on pälvinud tunnustust mitmetelt konkurssidelt üle maailma (nt Budabest, Besanscon) ning ka tiitli „Hollandi parim noordirigent“.

Järvi Akadeemia on maailmas üks tuntumaid meistriklasse. Meistrikursust juhendavad dirigendid (Neeme Järvi, Leonid Grin, Gennadi Rostestvenski jt) on kuulsast vene koolkonnast, tuntud üle maailma ning väga head nii tehniliselt kui ka musikaalselt.

Sel aastal õpivad dirigendid meistrikursuse käigus 3 teost Puccini ja Tšaikovski sulest. Meistrikursuste lõppkontserdi kulminatsiooniks on aga Puccini Messa di Gloria. Koorideks on Collegium Musicale (Eestist) ja segakoor Gelderland (Hollandist) ning solistid sopran Anna Denisova (Venemaa), tenor Endrik Üksvärav (Eesti) ja bariton Rihard Millers (Lätis). Meistrikursuse ja kontsertide orkestriks on Baltic Academies Orchestra. Meistrikursuse lõppkontsert on ainulaadne võimalus ühe kontserdi jooksul näha dirigeerimas 13 erinevat dirigenti. Kontsert toimub 25. veebruaril kell 19:00 Pärnu kontserdimajas.

Lisaks toimuvad kontserdid ka Paide Kultuurimajas (26.veebruaril) ja Vanemuise kontserdimajas (27.veebruaril), kus dirigendipulti astub Lukas Groen ning kavas on Puccini, Saint-Saens ja Pärt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap