Ökokogukondade talvine kokkutulek võtab luubi alla kooli ja kogukonna

Eesti Ökokogukondade Ühenduse logo​Talvine ökokogukondade kokkutulek “Kool kui kogukond, kogukond kui kool” toimub homme, 30. jaanuaril Tallinna Gaia Koolis. Sündmus otsib vastust teemale – milline peaks olema Eesti koolivõrk, et kool oleks meie lastele põnev, sõbralik ja hariv keskkond.

Uuringute järgi on õpilaste ja õpetajate koolirõõm Eestis Euroopa madalaimate hulgas. Haridus- ja Teadusministeeriumil on valmimas plaan vähendada erakoolide toetust, mis omakorda seab ohtu erakoolide püsimajäämise ning perede haridusvalikute vabaduse. Kuidas saavad kogukonnad kaasa rääkida haridusvõrgu mitmekesistamisel ning kuidas luua parim koolikeskkond meie lastele – seda arutataksegi Gaia Koolis, Weizenbergi 20b.

Talvisel kohtumisel saab kokku Eesti Ökokogukondade Ühenduse (EÖÜ) üldkogu, räägitakse ühenduse tehtud töödest, tulevikuplaanidest, koostööst ja eesmärkidest. Loenguga muutunud õpikäsitlusest esineb TLÜ Haridusteaduste Instituudi direktor Kristi Vinter ning ülevaate alternatiivpedagoogikast ja Soome erakoolidest teeb mitmetes ülikoolides lektorina tegutsenud Maarika Pukk.

Programmi ühe osana räägib Aleksei Turovski õppimisest loomamaailmas ja vaikuseminuteid tutvustab Marika Ivandi. Päeva ametlikuma poole võtab kokku paneeldiskussioon, kus osalevad Tallinna Vaba Waldorfkooli, Pärnu Vabakooli, Gaia Kooli, Rocca al Mare Kooli ja Püha Miikaeli Kooli esindajad. Diskussiooni juhib Toomas Trapido.

 

Õhtuprogrammis on tulemas kontsert, ühislaulmine ja jutuvestmine, mida veavad eest Taisto Uuslail, Karolin Kõrre, Kati Lumiste ja kõik osalejad. Kokkutulekul on võimalik saada osa ka laadast, kuhu saab tuua omavalmistatud esemeid, toitu, ideid, neid seal tutvustada, müüa ja vahetada.

Samuti on kavas öökino, kus näidatakse dokumentaalfilmi “Koolitades maailma”. Film uurib kaasaegse lääneliku kooli rolli ühiskonna ja inimeste kujunemisel ja viib vaatajad kaasaegse Tiibeti kultuuri kantsi Ladakhi. Tiibeti kultuur on iidne ning budistlikud mungad on aastasadu tegelenud mõttekunstiga. Nüüd on aga hariduse mõiste monopoliseerinud läänelik kooliharidus. Esivanemate kogemustest õppimist ei peeta millekski ning arvatakse, et targaks saab klassiruumis istudes. Ka inimesed ise on hakanud võrdustama kooli ja haridust, kooliharidust ja edukust. Kuid kas see tegelikult ikka on nii? Film algab kell 23 ja kestab keskööni, selle näitamine toimub tänu MTÜ Mondo “Vaata ja muuda” projektile”. Vaata filmi treilerit siit:

​Lisainfo ja registreerimine​: kokkutulek.kogukonnad.ee
Share via
Copy link
Powered by Social Snap