Elamu Sindis, kui muinsuskaitsemantra

“Muinsuskaitse aastaraamat 2014” on nüüdsest ka elektrooniliselt muinsuskaitseamaeti kodulehel loetav http://muinas.ee/muinsuskaitsetegevus/trykised ja muu huvipakkuva seas tekitab häid mõtteid artikkel „Uued sindlikatused Sindis“, millest kirjutab Pärnumaa muinsuskaitseameti vaneminspektor Nele Rent.

Uue sindlikatte sai elamu 2014 a, kõrvalhoone 2011 a muinsuskaitseamet toetas mõlema mälestise puhul sindlite ostu ja töö tegid omanikud ise Foto Urmas Saard
Uue sindlikatte sai elamu 2014 a, kõrvalhoone 2011 a. Muinsuskaitseamet toetas mõlema mälestise puhul sindlite ostu ja töö tegid omanikud ise. Foto: Urmas Saard

Sissejuhatavalt ütleb Rent, et Sindi linna ehituspärand annab ilmeka ülevaate 1832. aastal rajatud vabriku juurde planeeritud tervikliku tööstusasula ajaloolisest, majanduslikust, sotsiaalsest ja kultuurilisest arengust. Vaneminspektor peatub elumajal, mis asub aadressil Pikk 2. Korduvalt ajakirjanduse uudisveergudel jutuks olnud maja ehitas 1939. a oma perekonnale Häädemeestelt Sinti ümber asunud Jüri Soontalu (aastani 1935 Georg Sontag). Ehitusprojekt kannab nime „Hr G.Sontag’u sindli katusega elumaja ja kõrvalhoone ehitusplaan Sindi alevis…“ Projekti on 1933. a suvel signeerinud arhitekt J. Soosaar. Maja on Pärnule iseloomuliku kikkis katuse, nurgalahenduse, sindelkatuse ja rahvusromantilise triiplaudisega. Hoone registreeriti ehitismälestisena 1998. a augustis. „Ehitusmeistri ja kahe järgmise põlvkonna inimeste toimetamine nende hoonete juures on olnud kui muinsuskaitsemantra,“ kirjutab Nele. Katuse kestmiseks keerati ’70-ndail katusesindlid ümber. Uue sindlikatte sai kõrvalhoone 2011. a ja elamu 2014. a. Muinsuskaitseamet toetas mõlema mälestise puhul sindlite ostu. Töö tegid omanikud ise.

Lisaks aastaraamatus toodule väärib meenutamist, et 2012. a sügisel tunnustas muinsuskaitseamet oma 19. aastapäeva tähistamisel elamut restaureerinud perekonda. Tookord jagati kaht 300 euro suurust preemiat, millest ühe võttis vastu perekond Soontalu.

„See on minu äiapapa ehitatud maja, mis kuulub tema järglastele, kahele perele,“ ütles Pärnu Postimehele tunamullu novembris Jüri Martin. Ka maja puitvoodrit on vahetatud ja algselt olnud hoone hoopis punane. Aknaidki on korduvalt värvitud, aga mitte vahetatud. Seega juba üle 70 aasta vastu pidanud.

Urmas Saard