Vaba tahte saadikud

arvamuslugu_Tarmo TüürTarmo Tüür
Teeme Ära talgupäeva eestvedaja

Üle-eestiline Teeme Ära talgupäev on unikaalne nähtus – nii laiahaardelist ja osalejaterohket kodanikualgatuse platvormi ei leidu kusagil mujal. Mullu korraldati meie ühise talgupäeva raames 1754 talgut, millest võttis osa ühtekokku 45 024 inimest ehk 3,5% eestimaalastest. Õlg õla kõrval tehti kümneid eri liiki talgutöid, visati nalja, peeti plaane. Enne kui taas käised üles käärime, võiksime võtta hetke, et mõtiskleda: mille poolest on talgupäev meile igaühele tähtis ja eriline.

Esimesel Teeme Ära algatusel 2008. aastal astus kogu Eesti prügistamise probleemi vastu ning viidi läbi sadu koristustalguid. Nüüd leitakse igal talgupäeval igas Eestimaa nurgas just sellele paigale oluline teema, mis lahendamist vajab ja kuhu ühiselt käed külge pannakse. See on omamoodi ime, et oleme selleni jõudnud, kuid veelgi suurem ime on see, et talguhoog ei rauge.

1700 rainernõlvakut

Eestimaa inimeste heasoovlikkus on kõige paremas mõttes jahmatav ning kaasalöömise aktiivsus jätkuvalt üllatav ja innustav. Ei tasu unustada, et iga talgujuht ja korraldaja leiab ju ise vajalikud tööriistad, materjalid, koostööpartnerid, lõunasupi ning muu tarviliku. See näitab, kui palju on eestimaalasi, kes hoolivad oma elukeskkonnast, kogukonnast ja kaaslastest ning on valmis selle nimel vabast tahtest panustama.

Kui 2008. aastal oli meil üks Rainer Nõlvak, kes kutsus osalema suurel prügikoristusel, siis nüüdseks on Eestis täna talgupäevale piltlikult öeldes 1700 rainernõlvakut, kes kutsuvad teisi kaasa väärt ettevõtmisteks.

Talgud ja talgupäev pole aga kaugeltki vaid töötegemine. Talgud on olnud sajandeid oluline osa meie kultuurist ning ootamatul kombel muutunud täna Teeme Ära näol omamoodi ekspordiartikliks ja üheks Eesti tuntuimaks märgiks üle maailma. Talgud toovad kokku ja liidavad väga erinevad inimesi. Siin ei loe vanus, sugu, rahvus ega sotsiaalne kuuluvus. Külg-külje kõrval töötades on lihtne leida ühine keel ja ühisosa. Aastatega on kogunenud lugematu hulk näiteid, kus talguplatsil koos toimetades, kosutava supikausi või teetermose juures on leitud uusi tuttavaid, sõpru või ideid järgmisteks koostegemisteks. Talgupäev loob ja kasvatab sotsiaalset kapitali.

Meie oma talgupäev
Talgupäev on aidanud vabatahtliku tegevuse paljudele omaseks ja loomulikuks muuta. Mullu valminud Praxise uuring vabatahtlikust tegevusest näitab, et Eestis seostatakse vabatahtliku tegevusega kõige rohkem just Teeme Ära ja talguid. Kõige rohkem vabatahtlikke (37%) on osalenud looduse ja laiemalt oma elukeskkonna heaks panustades. Võrdlusena võib tuua, et Euroopa Liidus ei kuulu keskkond isegi viie populaarsema vabatahtliku tegevuse valdkonna hulka. Seega, nii kogenud talguhundid kui ka need, kes plaanivad tänavu esimest korda talgupäeval kaasa lüüa, kõik me võime end tunda Eesti vaba tahte saadikutena.

Teeme Ära talgupäev on kasvanud mitmepalgeliseks ja mitmekihiliseks. Eestil on oma üleriigiline talgupäev ning peaaegu igas külas ja linnas on oma Teeme Ära talgupäev. Oma talgupäeval teeme meile endile olulisi asju koos teiste heade inimestega lähedalt ja kaugelt. Ühe päevaga saab Eesti eri paigus teoks tuhandeid väärt tegusid ning sünnib veelgi rohkem silmale nähtamatut – häid mõtteid ja head energiat. Hoidkem oma talgupäeva, oma inimesi ja oma Eestit.

Kohtumiseni maikuu esimesel laupäeval igas Eestimaa nurgas!