Südamenädala tegevused Lääne-Virumaal

Maavanema üleskutse – liikuda saab aastaringselt ja igal pool. Autor: Ain Liiva

Eestis juba 23. korda toimuv südamenädal kutsub südmehaigustesse haigestumist liikumise abil ennetama. Lääne-Virumaal on südamenädala tähistamisega liitunud mitmed omavalitsused – nädala jooksul korraldatakse tervisekõnde, jookse, treeningute tutvustusi ning loenguid.

Lääne-Viru Maavalitsuse tervisedendaja Kaidy Aljama sõnul on südamehaiguste peamised riskitegurid vähene liikumine, suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine, vähene puu- ja köögiviljade ning liigne soolatarbimine. Eemisel aastal läbi viidud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu kohaselt on jätkuvalt probleemsed eestimaalaste kehalise aktiivsuse näitajad. Üldse ei tegele tervisespordiga 39 protsenti meestest ja 32 protsenti naistest, kuigi nad seda tervise tõttu teha saaksid.

Tervisedendaja ütlusel sobivad tervisetreeninguks kõige paremini kepikõnd, sörkjooks, kiire kõnd, ujumine, jalgrattasõit, tantsimine, sõudmine, uisutamine ja rulluisutamine. Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab “halva” ja suurendab “hea” kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, kehakaalu ning parendab meeleolu.

Lääne-Viru maavanem Marko Tormil on heameel, et südamenädal aitab enam teadvustada liikumise ja aktiivse elustiili vajalikkust. “Tänapäeval on paljud meist kiire elutempo ja erinevate kohustuste küüsis. Liikumine ja värskes õhus, perega koos, veedetud aeg aitab maandada pingeid, suurendab õnnetunnet ja parandab tervist. Võime liikuda ja tunda ennast hästi on kingitus ja võimalus, mitte kohustus. Sellisena tulebki seda võtta ja väärtustada,” mõtestab südamenädala lahti maavanem Marko Torm. “Kindlasti on meil paslik oma südame peale mõeldes meelde tuletada ka alkoholi tarvitamisega seotud ohte. Alkohol ei tohi muutuda harjumuseks ja igapäevase elu osaks. Mahl ja vesi maitsevad tööpäeva lõppedes väga hästi.”

Liikumise olulisuse meeldetuletamiseks korraldavad kohalikud omavalitsused, koolid-lasteaiad koostöös eraettevõtete ja kolmanda sektori organisatsioonidega üle Lääne-Virumaa sel nädalal oma kodukandi rahvale liikumist propageerivaid üritusi “Sinu sammud loevad”.

Kõik südamenädala üritused on tasuta.

Südamenädala tegevusi rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmi “Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014” raames.
Südamenädal 2015 üritused Lääne-Virumaal:

Rakvere linn:
21. aprill 19:00 Ühiskõnd, jooks, rattasõit Rakvere linna kergliiklusteedel. Kogunemine Piira Toome tankla juures.
24. aprill 13:00 Pilates, kui võimalus liikumiseks. (Triinu lasteaia saal)

Rägavere vald:
22. aprill
18:00-19:00 Tervisekõnd (Mõedaku spordibaas)

23. aprill
18:00-18:55 Loeng tervislikust toitumisest (Ulvi klubi)
19:00-20:00 Jooga (Ulvi klubi)

24. aprill
18:00 Jüriööjooks, kogunemine Ulvi tiigi ääres

Vinni vald:
20.-26. aprill iga päev kell 17:00 ühiskõnd Vinni valla kergliiklusteedel

Väike-Maarja vald:
20. aprill kell 19:00 Teatejooks ja kepikõndijate tervisekõnd, kogunemine Väike-Maarja seltsimaja ees

Tamsalu vald (Tamsalu spordikompleks):
17:30 Kõikidele südametele pühendatud vesivõimlemine
18:35 Loeng tervislikust toitumisest: vesi, väsimus, toitumine
19:30 Avatud ujula trimmiujumiseks
20:00 Jõusaali tutvustav ringtreening kõigile

Vihula vald:
20:00 Jüriöö jooks (Sagadi mõisa park)