Ökokogukonna kokkutulek keskendub kogukondlikule haridusele

22.-24. augustil peetakse Võrumaal Sänna Kultuurimõisas Eesti ökokogukondliku liikumise suvine kokkutulek, mis keskendub tänavu teemale “Kogukondlik haridus – on vaja tervet kogukonda, et kasvatada last”. Eesti Ökokogukondade Ühendus kutsub osalema ja kaasa mõtlema kõiki huvilisi, kellele lähevad korda kestlik eluviis ning muutused haridusmaastikul.

Kokkutuleku üks korraldajaid, MTÜ Eesti Ökokogukondade Ühenduse juhatuse liige Ele Koppel ütles, et sellesuvisel kogunemisel arutletakse eluliste näidete varal, mis on kogukondlikud koolid ja lasteaiad ning kuidas toetada läbi kogukondliku hariduse kestlikku mõtteviisi ja koostööväärtuste kasvamist lastes ja noortes. “Elu näitab, et meie praegune haridusmaastik vajab muutusi ja kes muu kui lapsevanemad ise saavad olla need muutuste ellukutsujad, soovides pakkuda oma lastele parimat kasvukeskkonda,” rääkis Koppel.

Ele Koppeli sõnul on ühiskonnas ja haridusmaastikul märgata kohati lausa vastuolulisi arenguid. “Kui riiklikul tasandil soodustatakse Eestis praegu suurkoolide teket, soovivad paljud lapsevanemad ja õpetajad valida hoopis teistsugust koolitüüpi, kus oleks rohkem võimalusi märgata ja toetada lapse andeid ning soodustada loomulikku huvi maailma vastu,” lausus Koppel, lisades, et kogukondlikud koolid annavad selleks hea võimaluse. “Kogu ühiskonna arengu võti peitub senisest hoolivamas ja kestlikumas elukorralduses. Kogukonnakoolid ja lasteaiad suudavad pakkuda olulist lisaväärtust uue hooliva põlvkonna pealekasvamisel, arvestades nii hariduses kui elukorralduses laiemalt jätkusuutlikke sotsiaalseid, majanduslikke, ökoloogilisi ja ka maailmavaatelisi aspekte.” 

Ökokogukondlik liikumine panustab kõikjal maailmas haridusse, et kaasa aidata kestliku ilmavaate ja eluviisi levimisele. Seetõttu on lisaks kohalikele esinejatele kutsutud kokkutuleku peaesinejad Eestisse teistest Euroopa ökokogukondadest, et jagada sealseid kogemusi ning inspireerida uute ideedega. Nii näiteks on Portugalis tegutseva Tamera ökoküla juurde loodud Lootuse kool (“Escola da Esperanca”, www.escola-da-esperanca.org ), mille kogemust tutvustavad Juliane Eckmann ja Janos Valder. Veel tuleb juttu sellest, kuidas sujus Võrumaa esimese waldorflasteaia Terve Pere Aed asutamine, kuidas õpivad lapsed Sännas tegutsevas Leiutajate Külakoolis, kuidas läheb Tartus tegevust alustaval õuelasteaial, mis on Gaia kool, mida tähendab EHE, millised on koduõppe head ja vead jpm. Põhjalikumalt kõneldakse ka kogukondliku ühtsuse loomisest, samuti Euroopa ökokülade võrgustiku GEN Europe tänavusest konverentsist, mis peeti Saksamaal ökokülas Zegg. Lisaks toimub veel mitmeid loenguid ja töötubasid, noored teevad performance’i “Minu unistuste kool”, eraldi on tegevused lastele jne (vt lähemalthttp://kokkutulek.kogukonnad.ee/programm).

Tegemist on arvult kaheksanda ökokogukondliku liikumise kokkutulekuga Eestis, mida on alates 2008. aastast korraldanud MTÜ Eesti Ökokogukondade Ühendus (EÖÜ) – vabaühendus, mille missiooniks on toetada kestliku elukorralduse teket. EÖÜ kuulub Euroopa Ökokogukondade võrgustikku GEN Europe (Global Ecovillage Network Europe) ja Läänemere-äärsete ökokülade võrgustikku BEN Europe (Baltic Ecovillage Network).

Osalemiseks on vajalik registreerumine, lähem info veebis http://kokkutulek.kogukonnad.ee/ ja Facebookishttps://www.facebook.com/events/720066848059830/.