Rapla Kirikumuusika Festival esitleb muusikatalente Rootsist Austraaliani

15.-25. juuli valgetel suveõhtutel kõlab üheksal kontserdil Eestimaa suuremates ja väiksemates kirikutes kaunis muusika, mida esitavad väljapaistvad solistid ja ansamblid erinevatest maailma riikidest. Festivali eestvedajaks on viiendat aastat PLMF (Pille Lille Muusikute Fond) ja peaesinejaks üks maailma tipp-keelpilliorkestritest CAMERATA NORDICA Rootsist, kes maandub Tallinna Lennuväljale 14. juulil kell 20.45.

“Rapla Maarja-Magdaleena kirikus ja maakonna väiksemates Velise, Käru, Järvakandi ja Vahastu kirikutes astuvad üles väga eriilmelised ja armastatud muusikud ning kollektiivid,” rääkis festivali kunstiline juht Pille Lill. “Üle mitme aasta väljub festival Raplamaa piiridest ning publik saab nautida suurepäraseid kontserte ka Haapsalus ja Tallinnas.”

PLMF-i algatusel toimub festivali raames rahvusvaheline koostööprojekt “Euroopa Liidu tõusvad klassikatalendid”, mida toetab Euroopa Liidu Kultuuriprogramm. Projekti eesmärgiks on esitleda professionaalseid muusikuid neljast partnerriigist (Rootsist, Eestist, Suurbritanniast, Itaaliast) ning mitmete vähetuntud heliloojat teoseid laiemale publikule. Kuna 2014. aasta on kuulutatud Euroopa Aju Aastaks (European Year of the Brain), siis on koostööprojekti partnerid otsustanud avalikkust laiemalt teavitada muusika ainulaadsest mõjust inimaju arengule. Teadlased on tõestanud, et muusikainstrumendi õppimine kaasab aktiivselt tegevusse aju erinevaid osi ning on seega üks efektiivsemaid vahendeid nii aju arendamiseks kui ka vigastatud aju ümberõpetamiseks.

“Me loodame, et kolm erinevate kavadega EL projekti kontserti Raplas (18.07), Haapsalus (19.07) ja Tallinnas (20.07) annavad edasi erilist loomingulist atmosfääri, mis tekib vaid siis, kui tuua kokku mitmed erineva taustaga suurepärased muusikud,” ütles EL projektijuht ja PLMF tegevjuht Leelo Lehtla.” Samuti oleme õnnelikud, et EL-i projekti kaudu saame anda oma panuse teavitamaks inimesi muusika võimsusest inimaju arendamisel – seda toetavad uuringud on tähelepanuväärsed.”


EL-i suurprojekti raames esitletakse publikule keelpilliorkestrit Camerata Nordica, Rootsi Puhkpilliansambli kvintetti, Sinfonia Cymru keelpillikvartetti ning noori lauljad Rodolfo Celletti, Belcanto Akadeemiast: Amy Elizabeth Corkery (soprani, Austraalia), Angela Giovio (mezzosopran, Itaalia), Joonas Antti Ilari Asikainen (bariton, Soome). Maailma esmaettekandele tulevad Itaalia helilooja Daniela Terranova ja rootslanna Tina Anderssoni teosed.

Festivalil esineb ka suur hulk Eesti tippmuusikuid ja kollektiive, nende hulgas kammerkoorid Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel ja Credo-Allika Eivin Toodo dirigeerimisel, tšellistid Andreas Lend ja Jason Calloway (USA), Oksana Sinkova (flööt), saksofonistid Virgo Veldi ja Raivo Tahvenau ning paljud teised.

Viiendat aastat korraldab PLMF festivali raames ka Rapla Suvekooli, kus sel aastal toimuvad meistrikursused instrumentalistidele ja lauljatele. Juhendajateks on teiste hulgas Sergej Bolkhovets (Rootsi), Mihkel Kerem, Sigrid Kuulmann ja Abigail Fenna (UK). Meistrikursustel osalejad esinevad 17. juuli kontserdil Käru kirikus.

Rapla kirikumuusika festivali patroonideks on kultuuriminister Urve Tiidus ning EELK peapiiskop Andres Põder ja suurtoetajaks Sadolin. Kontsertide piletid hinnaga 3-10 eurot on saadaval Piletilevis ja tund aega enne kontserdi algust kohapeal.

Festivali kava: http://www.plmf.ee/meistrikursused_est
Suvekooli info: http://www.plmf.ee/rapla-kirikumuusika-festival-kava-1_est
Galerii: http://www.powerhouse.ee/g/PLMF/Emerging_talent/