Pokumaa murule jõuab Edgar Valteri lohemuinasjutt

21_PokumaaSelle suve kahel nädalavahetusel – 4.-6. ja 18.-20. juulil- etendub Pokumaal, Padasoomäe talu õuel või vihmase ilma korral Pokukojas Edgar Valteri värvikas muinasjutt „Lugu lahkest lohe Justusest ja printsess Miniminnist“.

Loo lavastab kahel eelmisel suvel pokumängud lavastuseks seadnud vabakutseline lavastaja Jaanika Juhanson. Mängivad harrastusnäitlejad – printsess Miniminni osas Kanepi Gümnaasiumi õpilane Kaia Kerge, teistes osades Ahti Tomp, Hedy Haavalaid, Helen Künnap, Aleksander Andre Mumma ja Julia Kabanova, Katrin Margus, Merle Koger Põhja-Eesti Pimedate Ühingu (PPÜ) Teatriringist ning Tallinna Tehnikakõrgkooli (TTK) Teatri liikmed Sven Andresen, Taavi Piller ja Kristo Vaiksoo.

Lavastuses mängitakse koos publikuga osalusteatri vormis ning erinevates Puuko talu õuenurkades (või Pokukoja tubades) läbi südamlik ja vaimukas lugu üksiku lohe Justuse ning kepsaka printsess Miniminni sõprusest. Etendused toimuvad kell 13 ja kell 17.
Pokumaale tulles tasub võtta aega, et veeta mõnus päev Pokukojas, talukohtades ja metsaradadel. Pokukojas saab näha Edgar Valteri maale ja illustratsioone, mängutoas on võimalus meisterdada pokusid, mängida lauamänge ja tutvuda Edgar Valteri lasteraamatute tegelastega. Padasoomäe talu on Puuko ja teiste “Pokuraamatu” tegelaste eluase ja põhiline tegevuspaik. Padasoomäe vanad hooned on otsitud Edgar Valteri jooniste ja Pokuraamatu piltide järgi Võru- ja Setumaalt.

Lohe Justuse lavastuses kaasategev Tallinna Tehnikakõrgkooli Teater alustas oma tegevust järjepidevate teatritundidega sel kevadel ning osalemine Pokumaa suvelavastuses on väikese harrastusteatri liikmetele esimene ühisesinemine. Sügisesse on planeeritud juba tegevuse laiendamine ja iseseisvad lavastused.

Põhja-Eesti Pimedate Ühingu Teatriring tegutseb alates eelmisest sügisest, pakkudes pimedatele ja vaegnägijatele võimalust end teatrivaldkonnas väljendada ja arendada. Tegeletakse nii lavakõne, kui improvisatsiooniliste harjutustega, aga tutvutakse ka teatri teoreetiliste ja korralduslike alustega. Esimene esinemine oli eelmise aasta jõulude paiku ühingu liikmetele ja Puuetega Inimeste Koja juhatusele luulekavaga „Öö“. Teine, juba täismahuline lavastus „Roos ja lumekristall“ Indrek Hargla lühiromaani ainetel valmis käesoleva aasta Tallinna Vanalinna Päevadeks Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi Assauwe tornis ning seda mängitakse edasi ka tuleval hooajal. Lähiajal on plaanis areng järjepidevalt tegutsevaks harrastusteatriks. Mõlemasse harrastusteatrisse on järgmisel hooajal oodatud kõik teatrist huvitatud, aga PPÜ Ringi eelkõige nägemispuudega huvilised ning TTK Teatrisse eriti Tallinna Tehnikakõrgkooli või teiste kõrgkoolidega seotud harrastajad.

Harrastusteatrite juhendaja Jaanika Juhanson on lõpetanud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lavastaja eriala ja Tartu Ülikooli teatriteaduse eriala. Praegu õpib ta Tallinna Ülikooli kultuuride uuringute doktorantuuris, kirjutades uurimustööd eesti kuuldemängudest. Viimastel aastatel on Juhanson töötanud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias etenduskunstide lektorina ja teinud lavastusi peamiselt Rakvere Teatris, aga ka NUKUs, Kanuti Gildi SAALis, Ugalas, Pokumaal jm. Lavastust toetab Eesti Kultuurkapital.

Allikas: Pokumaa SA