Osale koduse toidu ja veini konkursil

Jakob Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Selts on igal aastal juulikuus tähistanud oma nimikangelase sünniaastapäeva, et väärtustada Himmastes sündinud suurmehe mälestust. Sel aastal korraldatakse koduse toidu ja veini konkurss.

Läinud sajandi üheks kuulsamaks eestlased nimetatud Hurt teenis juba oma eluajal  mitmeid tiitleid. Usuteaduse vallas kutsuti teda kandidaadiks, keeleteaduses doktoriks. Pärast surma pärjas eesti rahvas ta aga kuningaks. Folkloorikuningaks. Sellise erakordse tunnustuse oli Hurt auga välja teeninud, sest siiani on maailmapärandis suurim ja ainulaadseim just Jakob Hurda kogu, mis koosneb 170 köitest sisaldades 50 000 rahvalaulu. See hiigelkogu muutus rahvusvaheliselt kuulsaks juba Hurda elupäevil ning põhjustas pärast tema surma Eesti Rahva Muuseumi asutamise.

Kodukant Põlva ning eeskätt rahvahariduse selts ja Põlva Linna Harrastusteater on püüdnud aastaid suurmehe sünniaastapäevi eriilmeliselt tähistada (Jakob Hurda elu käsitlevad dokumentaalnäidendid, teemakonverentsid, kontserdid, väljasõidud  suurmehega seotud paikadesse jms.) Sellel aastal otsustas toimkond rõhutada tõika, millest ka Jakob Hurt eriliselt hoolis ja mida pühaks pidas. Hurt hindas parimaks lihtsat, talupoja köögis valmistatud toitu. Ta õnnistas mulgiputru, musta leiba, värsket karaskit, mett ja külma piima. Lausa arstirohuks pidas ta klaasikest head koduveini.

Jakob Hurda 175. sünniaastapäeva tähistamise toimkond  tahabki sellel korral tunnustada meie oma kodust kööki, kus hakkajate perenaiste (-meeste) käe all  on valminud omatehtud leib, karask, plaadikook, sõir ja koduvein. Just neid põliseid eesti rahvustoite ja keelekastet oodatakse võistlustulle. Konkursi patrooniks on eesti rahvustoidu väsimatu propageerija Ester Tuiksoo.

Folkloorikuninga toidukonkurss saab teoks laupäeval, 19. juulil Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses. Oodatakse kõiki tublisid  perenaisi ja veinimeistreid üle Eesti ning kaugemaltki, kes suudavad  pakkuda rahvuslikku mitte ainult vanas heas kuues, vaid päris julgesti võib välja tulla iga loominguline meister, kes on traditsioonilisse vanasse heasse maitsesse lisanud kaasaja hõngu.

On kohustuslik pakkuda omatehtut hindamiseks-degusteerimiseks; soovi korral saab konkursil osaleja oma paremaid palasid ka müüa.  Konkursi lõppedes valitakse rahva lemmik igast kategooriast ja toimub konkursi lõppedes ka austamistseremoonia, kus tunnustatakse kõiki osalejaid. Välja on pandud auhind ka noorimale ja eakaimale võistlejale. Autasusid jagub retseptiraamatutest rahapreemiateni.

Täpsema info konkursi kohta leiab siit. Registeerimiseks tuleb täita ankeet ja saata see hiljemalt 1. juuliks aadressil sirjevill@gmail.com. Teatada osaleja nimi, täpne elukoht, telefoninumber, toit, millega konkursil osaletakse. Lähemat infot folkloorikuninga toidukonkursi kohta saab telefonilt 5334 0071 iga päev pärast kella 15.oo.