Pillipeo kontserdid elustavad vana ja üllatavad uuega

Pillipeo liigijuhid. Foto: Heiki Laan
Pillipeo liigijuhid. Foto: Heiki Laan

3.-5. juulini toimub laulu- ja tantsupeo raames Tallinnas rahvamuusikute oma pidu – Pillipidu. Lisaks akordionite, viiulite, mandoliinide, kannelde ja lõõtspillide liigikontsertidele saab peonädalal eraldi esinemas kuulda ka mitut Pillipeol osalevat ansamblit ning reedeõhtusel peakontserdil näeb suurt rahvamuusikute koondorkestrit.

Pillipidu algab 3. juulil akordionite liigikontserdiga “Akordioni puudutus”, mis on kummardus kaunile muusikale suure akordioniorkestri esituses. Kontserdil kõlavad klassikaline muusika, eesti rahvamuusika, Eesti heliloojate ja muusikute originaallooming ning pop-rokk hitid.”Akordionite liigikontsert näitab läbilõiget võimalustest, mida saab akordionil mängida,” sõnab akordionite liigijuht Kristel Laas. Akordioniorkester koosneb 39 noorest akordionimängijast, kes on pärit Arukülast, Koselt, Pärnust, Tabasallust, Tallinnast ja Tartust. Kaasa teevad Tiit Kalluste ja Kulno Malva ning saatebänd koosseisus Martti Laas ja Siim Arusaar.

Nii akordionite kui ka kannelde liigikontserdil lööb solistina kaasa armastatud lauljatar Liisi Koikson. Kannelde liigijuhi Pille Karrase sõnul sobib Koikson olustikku ideaalselt, sest on ka varem rahvamuusikat laulnud ning tunneb valdkonda. 

Kannelde liigikontserdil “Kannelde öö” on esindatud väga erinevat tüüpi kandled: väikekannel, rahvakannel ja kromaatiline kannel. Erinevad kandletüübid kõlavad nii eraldi kui ka ühiselt. Eksperimentaalkorras vürtsitab kontserti oreli ja kannelde kooslus. “Traditsioonis pole kunagi kannelt ja orelit niimoodi koos mängitud. See on üks suur katsetus,” on Karras põnevil.

Viiulite liigikontsert “Põrguorel taevatrepil II” on mõtteline järg 2009. aasta Pillipeol toimunud kontserdile, kus said kokku põrguorelina tuntud torupillid ja taevalikult kõlavad viiulid. Koos musitseerivad 90 viiuldajat Läänemaalt, Harjumaalt ning Ida- ja Lääne-Virumaalt ning 8 torupillimängijat Pärnumaalt Vändrast ansamblist Linnutaja. “Kõlaliselt ollakse võrdsed ning mängitakse nii koos kui ka eraldi,” sõnab viiulite liigijuht Enrik Visla. Esimesed viiulilood olid tihti torupilli matkivad, kuid hiljem kujunes välja laialdane oma repertuaar, millest enamuse moodustasid labajalavalsid ja polkad. Viiul on käinud ajaga kaasas ning kohandunud ajastu stiilide- ja moevooludega. “Ajaloolisi traditsioone silmas pidades olemegi kaasanud enda juurde ka torupilliansambli,” selgitab Visla torupilli ja viiuli koosluse tagamaid.

Mandoliinide liigikontserti “Mandoliinidega ümber maailma” repertuaar koosneb nii Eesti, Hawai, Brasiilia, Ukrana, Itaalia kui ka paljude teiste maade lugudest, pakkudes seetõttu läbilõiget maailma muusikast. Mandoliinide liigijuht Jaanus Põlder sõnab, et kontserdi repertuaar on hoogne ning tekitab kuulajates äratundmisrõõmu. Kokku astub mandoliinide orkestris üles peaaegu 70 pillimeest, mis on liigijuhi sõnul ebatavaline.”Sellel sajandil pole Eestis nii palju mandoliine koos mänginud,” rõõmustab teda pilli tõusev populaarsus.

Lõõtspillide liigikontsert “Laupäeva õhtul lõõtsaga” on kummardus legendaarsele Võrumaa lõõtsamehele Karl Kikkale, kelle 100. sünniaastapäeva sel aastal tähistatakse. 40-st mängijast koosnev lõõtspilliorkester on sel puhul ära õppinud terve hulga vanameistri poolt kuulsaks mängitud lugusid. Liigijuhtide Heino Tartese ja Juhan Uppini sõnul tähendas see mitmele staažikamale pillimehele mõne loo ümberõppimist, sest Kikka lood on lõõtsamängijate seas üsna levinud ja nagu traditsioonile omane, on igaüks harjunud neid mängima isemoodi. “Pillipeo lõõtspilliorkester on eriline selle poolest, et kõik mängijad on õppinud lugusid mängima sama eeskuju järgi, kelleks on Karl Kikas, keda tema eluajal õnneks palju salvestati,” selgitab Uppin. Tartes lisab, et kui tema korraldatud lõõtsapeole Harmoonika võivad lõõtsaorkestrisse mängima tulla kõik soovijad, siis Pillipeol rõhutakse kvantiteedi asemel kvaliteedile ja kõik, kes peole jõudnud, on läbi teinud raske õppetöö ja valikuprotsessi. Lisaks Kikka lugudele kuuleb orkestri esituses teisigi armastatud lõõtsalugusid, väljapaistvamad mängijad moodustavad kontserdil väiksemaid kooslusi ja mõned astuvad ka üksi üles.

PILLIPEO AJAKAVA 

Neljapäev, 3. juuni

18.00 – Akordionite liigikontsert “Akordioni puudutus” (Kadrioru Kunstimuuseum)

20.00 – Viiulite liigikontsert “Põrguorel taevatrepil” (Kadrioru Kunstimuuseum)

21.00 – Mandoliinide liigikontsert “Mandoliinidega ümber maailma” (Kochi Ait)

22.00 – Kannelde liigikontsert “Kannelde öö” (Eesti Metodisti Kirik)

Reede, 4. juuli

19.00 – Eesti Orkestrijuhtide Rahvamuusikaorkester (Kadrioru Kunstimuuseum)

20.30 – Pillipeo PEAKONTSERT (Lauluväljak)

Laupäev, 5. juuni

18.00 – Eesti lõõtspillide liigikontsert “Laupäeva õhtul lõõtsaga” (Kochi Ait)
KÕIK KONTSERDID ON TASUTA!