Noor dirigent Sander Tamm sõidab VIII Peterburi Rahvusvahelisele koorifestivalile eesti muusikat tutvustama

Sander Tamm
Sander Tamm

4-6 juunini viibib Peterburis eesti muusikute delegatsioon, eesotsas noore dirigendi Sander Tammega, kes tutvustab rahvusvahelise koorifestivali raames toimuval meistrikursusel nii Eesti klassikalist koorimuusikat kui ka Eric Whitacre loomingut. Lisaks meistrikursusele leiavad kolme päeva jooksul aset rahvusvaheline dirigentide ümarlaud ning visiidi kulminatsiooniks on projektkoor Si Prega di Cantare pidulik kontsert Venemaa kuulsaimas Capella saalis.

Peterburi rahvusvaheline koorifestival ning Eesti kultuurikollektiivid on heas koostöös olnud alates 2007 aastast. Festivali raames on esinemas käinud Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, kammerkoor Voces Musicales ning tütarlastekoor Ellerhein. Festival toimub iga aasta Venemaa Kultuuriministeeriumi heakskiidul ning toetusel.

Projektkoor “Si Prega di Cantare” on professionaalse suunitlusega kollektiiv, mis on asunud olulisele kohale Eesti muusikamaastikul ja tutvustab publikule teoseid, mis on oma raskusastme tõttu paljude teiste Eesti kooride kavadest välja jäänud. Koor koosneb muusikaharidusega noortest ja ka väga pikaaegse koorilaulukogemusega lauljatest. Kollektiiv loodi 2013. aasta alguses üle-eestilise konkursi alusel, mil alustati Eric Whitacre’i autorikontserdi ettevalmistusega.Sander Tamm (s 1992) on noor ning andekas dirigent, kes viimasel aastal on teinud märkimisväärse debüüdi rahvusvahelisel muusikamaastikul. Ta on tähelepanu pälvinud kaasaegsete heliloojate ning eesti koorimuusika interpreteerimisel. Need on talle toonud mitmeid auhindu Eesti Kultuuriministeeriumilt, Eesti Kooriühingult ja ka rahvusvahelisel tasandil. Silmapaistva tegevuse eest koorimaastikul omistati Sanderile käesoleval aastal Gustav Ernesaksa, Kuno Arengu ning Archimedese stipendiumid.

Tänasel päeval õpib Sander Tamm Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias professor Tõnu Kaljuste juhendamisel ning töötab peadirigendina Tallinna Ülikooli Kammerkoori juures. Sanderil on olnud võimalus teha koostööd ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Eesti Rahvusmeeskoori, kammerkoori Voces Musicales ning Nargen Opera kooriga.