Maamessil selgusid eile parimad forvarderijuhid

Eile, Maamessi esimesel päeval, 24. aprillil toimus Tartus esmakordselt metsaväljaveotraktorite ehk forvarderite juhtide võistlus – Forvarderite Kevadreiv 2014. Võistlusest võttis osa 14 masinameest, tulemused selgitati juunioride (kuni 20 eluaastat) ja vanemate võistlejate arvestuses. Võistlejate oskusi mõõdeti nii palkide tõstmise kui pakkudest torni ehitamisega. Pingelises võistluses selgusid parimad.

Täiskasvanud:

1. Hando Leichter (Artiston)
2. Riho Sepp (Luua Metsanduskool, metsamasinate instruktor)
3. Kristjan Roosvald (Iisakult)

Juuniorid:

1. Taavi Ojala (elu- ja töökoht Põlvamaa Värska)
2. Mark Kostõgov (elu- ja töökoht Põlvamaa Värska)
3. Jüri Schneeberg (Luua Metsanduskooli õpilane)

Võistluse peakorraldaja Mart Kelk Eesti Metsaseltsist rääkis, et eestlased on juba mitmeid aastaid suurepäraselt esinenud rahvusvahelistel raievõistlustel. Täna võib juba öelda, et ka Eesti võistleja on pääsenud maailmatasemega võistluse Forwarder World Cup finalistide seltskonda. Möödunud aastal tuli selle vägiteoga toime Hando Leichter ettevõttest Artiston OÜ. Nagu Eesti parimad raiemehed käivad jõudu katsumas maailma parematega, võiksid ka parimad masinamehed edaspidi saada võimaluse oma oskusi võrrelda naaberriikide osavaimate forvarderijuhtidega.

Võitja Hando Leichter ise rääkis, et just rahvusvaheline võistluskogemus tuli ka seekordsetel võistlustel kasuks. Võistlusalad olid ka Tartus samad, mis rahvusvahelistel võistlustel ning seetõttu oli ta neid ka harjutanud. Kõige olulisemaks pidas ta aga kohanemisvõimet ja masinatunnetust.

Võistluste kohtunik ja üks korraldajaid Andres Müürisepp lisas, et Eesti forvarderijuhtide tase on üsna hea, kuid ka ebaühtlane. „Eks metsas töötamine on üks asi, hoopis teine on võistlus, kus oma osa mängivad
konkurents, ajasurve ja pealtvaatajad,“ rääkis Müürisepp. Siiski on võistlustel vaja samu oskusi, mida ka metsas töötades, eelkõige mängivad rolli aga täpsus ja keskendumisvõime.