Maanteemuuseum valis välja suvise festivali kunstiprojektid

Sellel suvel Eesti Maanteemuuseumi poolt korraldatava maanteekunstifestivali projektid on väga eriilmelised ning suunavad huvilisi mõtestama meid ümbritsevat pisut teistmoodi ning avaramalt, kui tavaliselt harjunud oleme.

Välja valitud ideed viiakse ellu 15.-20. juulil muuseumis ja selle ümbruses vanal Tartu-Võru postiteel.

Aasta alguses kutsus maanteemuuseum kunstnikke üles esitama 2014. aasta suvel toimuvale maanteekunstifestivalile ideeprojekte, mis oleksid ajendatud teemast “Üks tükk teed”. “Kunstiprojektide ideid saabus mitmetest erinevatest valdkondadest. Hetkel oleme välja valinud sellised, mis tundusid meile erilised, mis avavad teede temaatikat laiemalt ning huvitavate ja uute rakursside alt, olles samal ajal põnevad meie külastajate jaoks,” rääkis muuseumi programmijuht Tuuli Tubin.

Välja valitud projektide hulgas on erinevad kohaspetsiifilised installatsioonid, skulptuurid ja maalid, tegevuskunsti- ning labürintteatri etendused. Kõige kaugem osaleja on pärit Indiast ning toob oma projektiga kaasa selle kauge maa arusaama teedest. Labürintteatri tegijad viivad esmalt läbi mitmepäevase töötoa, selle tulemusena valmib performatiivne etendus, mille esitajaks on laulukoor.

Lisaks kunstnike 6-päevasele tegevusele muuseumis ja selle lähiümbruses toimub ka spetsiaalne festivali eriprogramm, kus esinevad põnevad külalised. Näiteks tutvustab Taavi Suisalu projekti “Olematud külad”, mis põhineb rahvastiku paiknemises asetleidvate muutuste kaardistamisel. Festivali teemat avatakse ka mitmesuguste loengute, töötubade, öökino jms kaudu.

Kellel veel soovi ja suurepärane idee maanteekunstifestivaliks meeles mõlgub, võib selle julgelt välja pakkuda. “Oleme küll põhilise valiku ära teinud, kuid mõnele väga erilisele projektile anname kindlasti võimaluse osaleda,” kutsus Tubin kunstnikke kaasa lööma.

Juulis toimuva maanteekunstifestivali näol on tegemist kohaspetsiifilise kunstifestivaliga, mille eesmärk on kõnekate, diskussiooni tekitavate, kindlast teemast lähtuvate kunstiprojektide loomine väljaspool traditsioonilisi galerii-, teatri- jms saale. Festival loob võimaluse ja territooriumi teedega lähemaks kohtumiseks ning nende põhjalikumaks ja teistsuguseks kogemiseks, uurimiseks ning mõistmiseks. “Maanteemuuseumi jaoks on oluline käsitleda teede temaatikat laiemalt ja avada vaatenurki teistmoodi, kui seda on lihtsalt igapäevane tee, mida mööda me liigume,” rääkis Tubin.