Loodus ilmus raamatukokku

Et oleks ikka kõik täpselt nii, kui peab, sättis loodusfotograaf Indrek Ilomets esmaspäeva õhtul Tartu linnaraamatukogus oma pildid ise näitusele.

Ilma abiliseta ei tulnud ta siiski toime. Selleks kutsus ta Mart Orava, oma pinginaabri Tartu 1. keskkoolist ehk Treffneri gümnaasiumist. Kahe mehe koostöös olid eile raamatukogu teise ja kolmanda korruse fuajee ning eestikeelse ilukirjanduse saal loodust täis.

Lugemishuvilise näitusekülastaja ees on Alam-Pedja linnulennult, uhke tiivasirutusega merikotkas, kurbade silmadega hülgepoeg, põlvitav põder ja palju teisi huvitavaid pilte.

Karu 45 sekundiks

Loodusfotograafid võivad rääkida tundide viisi sellest, kuidas nad päevade kaupa on aega veetnud, et mõnda ihaldatud fotot teha. Selliseid lugusid on ka Indrek Ilometsal.

Ühel pildil teritab hambaid karu. Tema fotograafiliseks tabamiseks tuli piltnikul vaikselt ja varjatult vahti pidada kahel ööpäeval. Kui karu tuli sööda kallale maiustama, oli ta pildistamiseks vaateväljas vaid 45 sekundit.

Kord märkas pildistaja seitsme kutsikaga rebast. Poolteist tundi varitsust ja jälgimist, kuidas emarebane õpetab oma järeltulijaid, tasus ennast ära küllaga.

Ühel fotol sööb varakevadisel metsalagendikul põlvili põder rohtu. Indrek Ilomets tundis suurt rõõmu eriti selle üle, et ta suutis koos kolleeg Jarek Jõeperaga põdra üles võtta nii, et loomal polnud sellest poolteise tunni jooksul aimugi.

Raamatukokku üles seatud näituse autor on teinud nii häid pilte, et ta on tunnistatud nende eest fotovõistluse «Vereta jaht» võitjaks aastatel 2008 ja 2010. Ta on saanud ka auhinnakohti «Looduse aasta foto» ja ajakirja Eesti Loodus võistlustelt.

Autoralli ja loodus

Kui Ilomets alles õppis pildistama, tegi ta esimesed enda meelest arvestatavad fotod 1969. aasta juubelilaulupeost Tartus. Siis oli ta 12-aastane. 16 aastat tagasi hakkas ta süstemaatiliselt pildistama autorallisid Eestis ja välismaal – ta on käinud ka paarikümnel maailmameistrivõistluste etapil.

Praegu on tema pildistamise huvi keskmes Eesti loodus. Just nendest viimase kolme-nelja aasta töödest seadiski ta Tartu linnaraamatukokku üles 32 pilti. Neid saab vaadata 18. jaanuarini.

Tartu Postimees,Raimu Hanson, reporter