Maanteemuuseumi jõuluprogramm räägib valgusest

maanteemuuseumTänasest kuni 20. detsembrini toimuvad Eesti Maanteemuuseumis laste jõuluprogrammid “Valguse tee”. Tavapärasest erinevalt viiakse programm läbi muuseumi väliekspositsioonis Teeaeg, kus toimub rännak mööda muinasjutulist teekonda.

Tänavuse jõuluprogrammi läbivaks teemaks on valgus. Arutletakse selle üle, milliseid erinevaid looduslikke valgusallikaid leidub ning miks inimene hakkas kasutama kunstlikke valgusallikaid, milline on olnud nende arengulugu ja kuidas nad inimesele igapäevaelus abiks on.

“Sel aastal otsustasime osa jõulumaa tegevusi läbi viia Teeajas, kus tavalised käib vilgas toimetamine just suveperioodil. Meie vabaõhu näitusekeskkond pakub rohkelt avastamisrõõmu ja on sobilik selleks, et korraldada siin õpetlik, kuid samas muinasjutuline rännak valguse salapära avastamiseks,” rääkis programmi ideest maanteemuuseumi kuraator Merily Värs.

Programmi käigus kohtutakse mitmete tegelastega. Nii võtab saabujaid postijaama õuel vastu noor kutsar, kes on ühtlasi ka teejuhiks elamusterohkel rännakul. “Üheskoos külastatakse Valguse Viiut, kellel on nii mõnigi põnev lugu valguse teemal pajatada. Kui lood räägitud, on aeg meisterdada latern, et seejärel asutada end talvisele teekonnale jõulueelses ajaloolises teeruumis,” kirjeldab programmi Värs. Rännak lõppeb Tuletarga juures, kes jagab tarkusi tulest, pakub sõõmu teed ning annab koduteele kaasa moonakoti. Väsinud teelised sõidutatakse maanteemuuseumile kohaselt rännaku alguspunkti ühe eriskummalise liikuriga, mis jääb osalejatele üllatuseks.

Jõuluprogrammi kestvus on orienteeruvalt 2 tundi ja mõeldud peredele, lasteaia- ja koolilastele. Grupi suurus on 10-25 inimest. Vajalik on eelregistreerimine.