Rakvere teatri koostööprojekt pälvis Soome riikliku teatripreemia

Täna pärastlõunal andis Soome Vabariigi kultuuri- ja spordiminister Paavo Arhinmäki Helsingis Rakvere Teatrile, Tampere Teatteri Telakkale ja Lahti Teatteri Vanha Jukole üle Soome riikliku teatripreemia.

Auhinnaga tunnustati Kolme Teatri Koostööprojekti, mille tulemusena on 2013. aastal kahes riigis lavale jõudnud kolm rahvusvahelist lavastust: “köök/keittiö” (lavastaja Andres Noormets) Rakveres, “Kullervo” (lavastaja Lauri Maijala) Lahtis ja “Petroskoi” (lavastaja Ari Numminen) Tamperes. Laureaadi valis välja Soome teatrikunsti nõukogu, mis koosneb Soome olulisematest teatripraktikutest ja -teoreetikutest. Sündmus on ainulaadne seetõttu, et esmakordselt pälvis selle preemia mõni isik või institutsioon väljaspoolt Soomet.

Kolme Teatri Koostööprojekt sai alguse 2011. aastal Tartus toimunud Eesti teatri festivalil DRAAMA, kus Lahti teatri Vanha Juko kunstiline juht Jussi Sorjanen nägi Rakvere Teatri lavastust “Tuulte pöörises” (lavastaja Andres Noormets). Nähtu mõjul otsustas Vanha Juko koos oma sõsarteatri Telakkaga Tamperest kutsuda ühisesse projekti ka Rakvere Teatri. 2013. aasta sügiseks on koostööprojekti raames lavaküpseks saanud kolm lavastust, mida esmalt mängiti koduteatrites Rakveres, Tamperes ja Lahtis ning mis alates 2014. aastast siirduvad külalisetendustele Eestisse ja Soome. Teatteri Telakka lavastust “Petroskoi” mängitakse Rakveres ja Eesti suuremates linnades alates veebruarist, Teatteri Vanha Juko “Kullervo” külastab Eestit septembris. Rakvere Teatris esietendunud “köök/keittiöt” on Eesti publikul võimalik näha veel vaid 2014. aasta juulis teatrifestivalil Baltoscandal, lavastuse ülejäänud etendused antakse Soomes.

Kolme Teatri Koostööprojekti ühiseks teemaks on oma ja võõraga suhestumine, selle head ja halvad küljed. Lisaks ühisele teemale jagavad teatrid omavahel ka näitlejaid. Hannu Salminen Vanha Jukost ja Antti Mankonen Telakkast teevad kaasa lavastuses “köök/keittiö”, Rakvere Teatri näitlejad Mait Joorits ja Erni Kask osalevad vastavalt Telakka lavastuses “Petroskoi” ja Vanha Juko lavastuses “Kullervo”.

Rakvere Teatri poolt võttis preemia vastu rahvusvaheliste suhete koordinaator Erni Kask. preemia on varasematel aastatel pälvinud näiteks sellised legendaarsed Soome näitlejad nagu Seela Sella ja Tea Ista, lavastaja Mikko Roiha, näitekirjanik Ari-Pekka Lahti ja paljud teised. Preemia rahaline suurus on 15 000 eurot, mis jagatakse laureaatide vahel võrdselt.