Eestimaa Aasta Küla 2013: Lustivere külade piirkond

Lustiveres toimumud Põltsamaa valla külade päeval on kasvama pandud "külade puu". Foto: Jaan Lukas
Lustiveres toimumud Põltsamaa valla külade päeval on kasvama pandud “külade puu”. Foto: Jaan Lukas

9. augustil kuulutati Saaremaal Mändjalas toimuval Eesti Külade X Maapäeval “Aastaring külas” Eestimaa Aasta Külaks 2013 Jõgevamaal Põltsamaa vallas paiknev Lustivere külade piirkond.

Eestimaa Aasta Küla valimise komisjoni esimees Ene Ergma teatas pidulikult Lustivere külade piirkonna tunnustamisest aunimetusega Eestimaa Aasta Küla 2013. Liikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht Külli Volmer märkis, et Lustivere kandile on omane silmapaistev koostöö keskuse Lustivere ja ümberkaudsete külade Sulustvere, Kaavere, Pudivere, Tõrenurme ja Kaliküla vahel. “See tagab tugeva elujõu kogu paikkonnale. Kui selgus nominendiks saamine, korraldas Lustivere Külaselts eesotsas Riina Paluojaga kodupaiga atraktiivse ja huvitava esitluse, kus vaatasime slaidiprogrammi, tegime jalutuskäigu Lustiveres ja sõitsime ringi piirkonna külades,” lisas ta.

“Mul oli hea meel Lustivere külade presentatsioonil osaleda ja seda ka mõnede omapoolsete soovitustega täiendada,” ütles Kodukant Jõgevamaa juhatuse liige Pille Tutt, kes oli ka üks esimesi, kes õnnitles ja kallistas Riina Paluojat Lustiveresse jõudnud tunnustuse puhul.

“Aasta Küla aunimetuse jõudmine kodukanti on meie vallale üks viimase aja paremaid uudiseid,” lausus Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson. “Lustivere ja ümbruses on korrastatud haljasalad, hoonete ja kodude ümbrused ning seal on palju muudki välist ilu. Siinne sisemine ilu väljendub aga kohaliku rahva töökuses, pealehakkamises ja enesetäiendamishimus. Nii on lustiverelased ja selle naaberkülade elanikud omandanud erinevaid kästitööoskusi ja õppinud sugupuud uurima. Peetud on külade vahelisi võrkpallivõistlusi ja ka kultuurisündmus “Tantsuga külast külasse”,” lisas omavalitsusjuht.

“Jõgevamaa külaliikumises on mitmeid pärle, millest üks säravamaid on väärika tunnustuse pälvinud Lustivere. Riina Paluoja, kes on erialalt õpetaja Lustivere põhikoolis, on kaasanud külaliikumisse ka rohkesti noori,” märkis Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

Eestimaa Aasta Külaks 2013 kuulutatud Lustivere Külade piirkond sai auhinnaks 1000 eurot. Raha pärineb Eesti Külaliikumiselt Kodukant ja Riigikogu Kodukandi toetusrühmalt, mille esimeheks on Ester Tuiksoo ja aseesimeheks Aivar Kokk. “Olen ka ise Lustiveres käinud ja siit meeldivaid emotsioone saanud. Poliitikute panustamine külaliikumisse on väga oluline ja nii loodi ka 16-liikmeline Riigikogu Kodukandi toetusrühm, mis koosneb erinevate erakondade liikmetest. Hea meel on sellestki, et tänavu sai meeles peetud mitte ainult Eestimaa Aasta Küla, vaid ka selle aunimetuse nominente,” rääkis Ester Tuiksoo. “Kui olin põllumajandusminister, olid ministeeriumi eelarvesse külaliikumisele ettenähtud ka eraldi toetussummad. Loodetavasti see rahastamisviis kunagi ka taastakse,” lisas ta.

“Ajal, mil töötasin Jõgeva maavanemana, kuulutati Eestimaa Aasta Külaks Kamari, mis asub samuti Põltsamaa vallas. Nüüd on hea meel tõdeda rõõmusõnumi jõudmist Lustiveresse, mille piirkonna külad moodustavad oma kauniduse ja väärikusega ühtse terviku,” märkis Kodukandi toetusrühma aseesimees Aivar Kokk.

Riigikogu esimees Ene Ergma kinkis Lustivere külade piirkonnale ka traditsioonilise Tähistaeva kaardi. Aasta Küla 2013 tiitli nominentidele kingiti aga okaspuud.

“Laupäeval ja pühapäeval jätkuv Eesti Külade Maapäev on ehtsalt saaremaalik. Oleme saanud proovida Saaremaa leiba, kohalikku koduõlut ja kui õnn kalameestele naeratab, on lootust maitsta ka lestakala. Paljude külaliikumises tegutsevate meeste lemmikuteks on aga veetlevad ja kaunid saare naised,” märkis Kodukant Jõgevamaa juhatuse liige Pille Tutt.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap