Täna on suur Teeme Ära talgupäev

Täna toimub ühine Teeme Ära talgupäev, mille raames korraldatakse üle Eesti 1508 talgut. Varahommikuse seisuga on end talgutele kirja pannud ligi 19 000 talgulist. Talgupäeva korraldusmeeskond kutsub kõiki inimesi tänasel päikselisel kevadpäeval kodust välja tulema, et anda oma panus kodukandi ja kogukonna heaks ning tunda ühiselt rõõmu tegusast talgupäevast.

Kõige rohkem talguid peetakse Harjumaal ja Tallinnas, kuhu plaanitud 372 talgule on end kirja pannud üle 5600 inimese. Taas osaletakse talgutel väga aktiivselt Saaremaal, kus toimub 154 talgut, millele on end kirja pannud üle 1600 talgulise. Pärnumaal on registreerunud üle 1700 talgulise, Ida-Virumaal üle 1400 ja Tartumaal üle 1200 inimese. Ligi 1000 inimest on end osalejana kirja pannud Läänemaal, Lääne-Virumaal ja Raplamaal, ligi 800 inimest Järvamaal, Viljandimaal ja Valgamaal. Teeme Ära talgupäeva raames korraldatakse täna talgud ka Kanadas ja Soomes. Vahetuid muljeid talgupäevast saab jälgida aadressilt http://www.teemeara.ee/otse.

Talguhommik algab mõnedes talgukohtades juba kell 9, ent suurem osa talguid algab kell 10 või kell 11. Sarnaselt varasematele aastatele peetakse mõned talgud ka pärastlõunal või õhtupoolikul ning mõned pühapäeval. Peamiselt korraldatakse küla- ja heakorratalguid ning haljastuse ja looduskaitse talguid, kuid kultuuripärandi aasta egiidi all toimub ka mälestiste talguid, spordiaasta raames peetavaid terviseradade jm spordirajatiste korrastamise talguid, samuti ühendatakse mitmes paigas praktiline töö mõttetalgutega.

Edelaraudtee võimaldab 4. mail kõigil talgulistel sõita talgutele rongiga 50% odavamalt. Soodustus kehtib neile, kellel on rongi tulles kaasas talgutöövahend (luud, labidas, reha vms aiatööriist) või töökindad. Kes on Edelaraudteega sõlminud ID-kaardiga Püsireisijalepingu, saab talgutele sõita tasuta. Töötukassa maksab sarnaselt eelmisele aastale talgutööl osalemise eest registreeritud töötutele sõidutoetust.

Talgupäeva meeskond koos Päästeametiga kutsuvad talgulisi järgima igakülgselt ohutusenõudeid.  Lõkke tegemisel palutakse jälgida reegleid ja hoida ligi kustutusvahendid. Tugevama tuule korral pigem mitte tuld teha. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel tuleks teavitada Päästeametit numbril 112. Kui talgulised avastavad katmata luukidega kaeve, soovitatakse neist ka tänavu teada anda numbrile 1524. Veekogude ääres toimuvate talgute korraldajad peaksid aga silma peal hoidma lastel.

Kõik talgulised on oodatud talgupäeva jäädvustama ja jagama nii oma muljeid kui talgulugusid, mille saab sisestada talguveebi aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood. Pilte võib jagada talgupäeva Facebooki lehel või saates lingi oma piltidele e-posti aadressil info@teemeara.ee, märkides juurde oma talgute nime ja koha. Talgupäeva videod saab üles laadida Youtube’is (http://www.youtube.com/): märksõnaks ”Teeme Ära 2013”.

Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Dorpat Hotel, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Refonda, Statoil, Tamrex, Vizeum, Clin jt.

Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid saab jagada talguveebis: http://www.teemeara.ee/talgulood.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap