Uuest aastast saab Viljandi linnalähiliinidele osta vaid elektroonilisi pileteid

Alates 2013. aasta 1. jaanuarist müüakse Viljandi linnalähiliinidel sõiduks ette ainult elektroonilisi pileteid ­- perioodikaarte ja ettemaksukaarte. Bussist saavad üksikpileti osta need sõitjad, kellel puudub elektrooniline kaart.
Eesmärgiga saada paremat ülevaadet ühistranspordi kasutamise kohta, minnakse Viljandi linnalähiliinidel üle elektroonilisele piletisüsteemile. Kasutusel on elektrooniline perioodikaart (asendab paberkuupiletit) ja elektrooniline ettemaksukaart (asendab pabertalongi).
Paberkuupiletite müük lõppes juba 30. novembril. Pabertalongide müük lõpetatakse 31. detsembril 2012. Ostetud pabertalongid kehtivad 2013. aasta 31. märtsini. Ostetud ja kasutamata jäänud talonge pärast 31. märtsi 2013 tagasi ei osteta ja ümber ei vahetata.
Bussijuhid müüvad endiselt bussis üksikpileteid neile sõitjatele, kellel puudub elektrooniline kaart.
Elektrooniliste perioodikaartide ja ettemaksukaartide tagatissumma on 3 eurot, mis tuleb maksta ainult üks kord esmasel ostmisel. Edaspidine raha pealelaadimine toimub samale kaardile.
Elektroonilisi kaarte saab osta ja vajalikke pealelaadimisi teha: Viljandi linnalähiliinide bussides (väljaspool tippkoormuse aega, sest buss peab püsima graafikus); AS MTG Viljandi piirkonna kontoris (Pargi 5B, Viljandi); Viljandi bussijaamas; Eesti Posti Viljandi kesklinna kontoris.
Piletite hinnad:
perioodikaart (kehtivus 30 kalendripäeva) – 14 eurot;
õpilase perioodikaart (kehtivus 30 kalendripäeva) – 10 eurot;
ettemaksukaardile laetava raha suurus on sõitja valikul kas 5, 10, 20 või 30 eurot.
Ettemaksukaarti on otstarbekas kasutada juhul, kui on vaja harva sõita. Kaardile laetud summal ei ole ajalist piirangut.
Kui sõitja ostab:
– perioodikaardi, siis on esmane sissemakse täiskasvanul (k.a. pensionäril) 17 eurot (14 eurot perioodi maksumus ja 3 eurot kaardi tagatisraha);
– õpilase perioodikaardi, siis on esmane sissemakse 13 eurot (10 eurot perioodi maksumus ja 3 eurot kaardi tagatisraha);
– ettemaksukaardi, siis on esmane sissemakse minimaalselt 8 eurot (5 eurot laaditav summa ja 3 eurot kaardi tagatisraha).
Edaspidi võib perioodikaardi puhul uueks perioodiks sissemakse teha ka varem, s.t. enne tasutud perioodi lõppu, sest süsteem võtab perioodi pikendamisel aluseks eelneva perioodi lõppemise aja. Kuidas käituda bussis?
Iga kord, kui sõitja bussi siseneb, tuleb tal kaart tuvastada. Tuvastatud kaart annab sõiduõiguse.
Tuvastid asuvad üks bussijuhi juures ja teine bussi keskmise ukse juures. Tuvastid on häälestatud nii, et bussi keskmise ukse juures oleva tuvastiga saab tuvastada ainult perioodikaarti, bussijuhi juures saab tuvastada nii ettemaksukaarti kui ka perioodikaarti.
Ettemaksukaartide tuvastamine juhi juures on vajalik selleks, et iga sõidukorra eest väljastatakse sõitjale pilet. Väljastatud piletile märgitakse ühe sõidukorra maksumus ja kaardile pealelaaditud raha jääk. Perioodikaardi tuvastamisel paberist piletit ei väljastata.
Viljandi linnavalitsus kompenseerib pensionäridele:
– perioodikaardile laetavad summad endise korra kohaselt 50% ulatuses, selle aluseks on sissemaksu kviitung (antakse sõitjale raha pealelaadimisel);
– või 10 sõidukorda kuus, mille aluseks on ettemaksukaardi kasutamisel saadud sõidupiletid.
Infot Viljandi linnalähiliinide uue piletisüsteemi kohta saab tööpäevadel telefonil 433 0411 ja internetis aadressil http://viljandi.maavalitsus.ee/et/linnaliinid
Vaata ka videoklippe sellest, kuidas elektrooniliste piletitega bussis käituda: http://viljandi.maavalitsus.ee/et/linnaliinid/kuidas-bussis-kaituda