Selgusid parimad keskkonnateod, -teokesed ja ettevõtted

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus andis üle auhinnad ja tänukirjad tänavustele keskkonnavaldkonna parimatele. Keskkonnateo ja –teokeste parimad on seotud laste ja noorte harimisega ning silmapaistvad ettevõtted pakuvad säästlikke ja innovatiivseid lahendusi.

Aasta Keskkonnateo tiitli ja rahalise preemia 1000 eurot pälvis MTÜ Eesti Ornitoloogiaühing läbi viidud projekt “Linnuõpe loodusainete õpetajatele”. Linnuõppe projekt eristus teistest väga selgelt – see on suuremahuline ja avaldab ulatuslikku positiivset mõju meie keskkonnale. Projektis saadud teadmised toetavad õpetajaid lastele loodushariduse andmisel ja tuhanded lapsed saavad lindudest rohkem teada. Projekti saab laiendada ka teistele loodushariduse andjatele nagu lasteaedade õpetajad ja looduskeskuste juhendajad. Linnuõpet viidi läbi 27 paigas üle Eesti, kus osales kokku 389 õpetajat. Lisaks valmis ka jooniste, fotode, helifailide ja kirjeldustega õppematerjal 45 linnuliigi tundmaõppimiseks.

Tunnustati:

Prangli saare loodusmuuseum, rahaline preemia 200 eurot
MTÜ Reuse, rahaline preemia 200 eurot

Tiitlile Aasta Keskkonnategu 2012 esitati kokku 9 kandidaati.

Aasta Keskkonnateokese tiitlile pürgijate hulgast eristus selgelt ja sai võitjatiitli ning 1000-eurose rahalise preemia JCI GO Koja vabaõhuetendus “Naksitrallide Metsakool”. Tuntud raamatu “Naksitrallid” ainetel loodud etenduse lavastas Eesti Nuku- ja Noorsooteater. See on ehe näide uue ja vana ühildamisest mitmel tasandil – kõigile tuttavad Naksitrallid räägivad keskkonnavaldkonna olulistel teemadel ning nukkude ja dekoratsioonide tegemisel kasutati ainult jäätmeid või taaskasutusele võetud materjale. Lavastus etendus 67 korral üle Eesti ning sellest sai osa kokku 32 000 vaatajat. Lisaks said lapsed õpetliku prügisorteerimise kaardimängu “Superjänese prügimäng”.

Tunnustati:

Põltsamaa lasteaed Mari, projekt “Väikeste veeuurijate õppeaasta lasteaias MARI”, rahaline preemia 200 eurot.
Eve Schmeiman, projekt “Ilmavaatlusvõimaluste loomine Väimela lasteaeda Rukkilill”, rahaline preemia 200 eurot.
Kohtla-Järve lasteaed Punamütsike keskkonnaõppe eest, rahaline preemia 200 eurot.
Kadrioru Saksa Gümnaasiumi õpilased Carolin Krain, Cetlyn Sari, Mariann Adelbert, Simona Šois, projekt “Keskkonnapäev Kadriorus”, rahaline preemia kokku 200 eurot.
Saue Gümnaasiumi keskkonnaprojekt “Läänemereäärsete riikide jätkusuutlik areng ja loodus- ja tööstuskeskkonna võrdlus”, rahaline preemia 200 eurot.

Tiitlile Aasta Keskkonnateoke 2012 esitati kokku 21 kandidaati.

Aasta Keskkonnasõbraliku Ettevõtte tiitel anti välja kahes kategoorias. Keskkonnasõbraliku toote või teenuse kategooria võitjaks kuulutati Rexest Grupp OÜ, kes esitatakse ka Euroopa keskkonnaauhinna konkursi kandidaadiks. Rexest Gruppi peamine eesmärk on vähendada jäätmeteket Eestis ja suunata ringlusse tekkivaid plastijäätmeid. Just plastjäätmetest, sealhulgas kodumajapidamistes tekkivatest plastikpakenditest toodab ettevõte Plastrex nime kandvaid innovatiivseid ehitusmaterjale, mis on omakorda täielikult taaskasutatavad.

Tunnustati:

Nordic Bioproducts OÜ tootesari BioMINERATA
Sense OÜ ehitatava passiivmaja eest
Uuskasutus MTÜ

Keskkonnasõbraliku protsessi kategoorias sai võidu Aravete Biogaas OÜ, kelle tegevus on eeskujuks teistele suurtele põllumajandusettevõtetele. Aravete biogaasijaam toodab peamiselt veise tahe- ja vedelsõnnikust biogaasi, mida kasutatakse elektri- ja soojusenergia tootmiseks. Elektrienergia suunatakse jaotusvõrku ning alates tänavu septembrist saavad Aravete aleviku elanikud soojust just sellest biogaasijaamast.
Tunnustuse sai Tallinna Vesi AS, kes täiendas veepuhastussüsteemi biofiltriga, mille tulemusel vähenes oluliselt nitraatide sisaldus heitvees.

Žüriilt sai kiituse DPD Eesti AS, kes kandideeris keskkonnajuhtimise valdkonnas, ent äsja juurutatud keskkonnajuhtimissüsteemi tulemuste hindamiseks kutsutakse osalema taas järgmisel aastal.

Tiitlile Aasta Keskkonnasõbralik Ettevõte 2012 kandideeris kokku 7 ettevõtet.

Keskkonnaministeerium korraldab Aasta Keskkonnategu konkurssi alates 2001. aastast. Konkursi eesmärk on tunnustada viimase 12 kuu tublimaid tegijaid ja innustada nii üksikisikuid kui ka organisatsioone, asutusi ja ettevõtteid võtma eeskuju keskkonnahoiu, keskkonnakaitse, -teavituse ja -teadlikkuse alal tunnustuse pälvinud tegudest. Kandidaate said esitada kõik, kes soovisid tunnustada eraisikuid, asutusi, ettevõtteid ja organisatsioone nende panuse eest keskkonna heaks.

Allikas: Keskkonnaministeerium