Terved ja higised leidsid tee Saaremaale

Estofiil Anneli Kajanto (63) võttis Helsingist kaasa 13 sõpra ja tuli Saaremaale jooksma. Nad kõik kuuluvad terviseklubisse Friskis&Svettis, mis tõlkes tähendab “terved ja higised”. Rootsist alguse saanud terviseliikumine jõudis Soome 20 aastat tagasi. Selle juubeli puhul korraldaski Anneli oma klubikaaslastele üllatusreisi Saaremaale.

Kui 1978. aastal klubi looja Johan Holmsäter esimese treeningu välja kuulutas, tuli kohale ainult üks inimene. Tänaseks on liikumine levinud üle riigipiiri ja klubi liikmeid võib leida Luksemburgis, Pariisis või Norras. Helsingis kuulub klubisse 1500 inimest, üle terve maailma ulatub see number poole miljonini.

Klubi idee on väga lihtne – ühendada tervishoid ja treeningud nii, et igaüks leiaks endale sobiva koormuse ja treeningu. Nii on ühes klubis koos erineva treenitusega inimesed, kellele jagavad oma teadmisi vabatahtlikest entusiastidest treenerid. Klubi on avatud kõigile. Anneli Kajanto sõnul on tegemist väga taskukohase klubiga, kus ei ole ka vanuselist piirangut.

“Peamiselt me tegeleme kolme suunaga – võimlemine, jooksmine ja kepikõnd. Kaivopuisto pargis (Eesti Vabariigi suursaatkonna kõrval – toim) toimuvad meie võimlemistreeningud, mis on muutunud väga populaarseks,” teatas ta.
Anneli sõber Kimmo Merikivi (54), kes fotol poseerimiseks võttis sisse Usain Bolti kuulsa võiduasendi, saabus Saaremaa kolme päeva jooksule sisuliselt otse aasta jagu kestnud poolümbermaailmareisilt. Pool sellepärast, et eelmise aasta 4. oktoobril Tallinnast alustatud reisil külastatud riikidest jäid välja Ameerika mõlemad mandrid.

“Sõbrad helistasid mulle, et nüüd on õige aeg tagasi tulla ja osaleda Saaremaa kolme päeva jooksul,” teatas Kimmo. “Ja siin ma nüüd olen. Tulin oma reisilt kolm päeva varem tagasi, et jõuda õigeks ajaks sõpradega koos jooksma.”

Kimmo on jooksnud terve elu, kuigi sisse on tulnud ka pause. Tööstressi tõttu muutus tema kaalunumber suuremaks kui jooksmisharrastuseks sobiv. “Mul ei olnud enda jaoks enam aega. Ühinesin klubiga 2006. aastal ja siis ma olin 20 kilo raskem kui praegu. Kehakaalu kontrollimine on minu jaoks peamine põhjus, miks ma jooksmas käin.”

Klubi on tore ja inimesed vahvad, see näis olevat kõikide ühine arvamus. Üks grupiliige teatas siira üllatusega, et tema sai alles Kuressaares teada, et kolme päevaga maratoni läbimine on võistlus.

Leena Toivola (34), kes enda sõnul naudib taolist jooksuturismi, oli Saaremaale jõudnud grupi hulgas kõige noorem. Anneli sõnul ollakse omavahel head sõbrad sõltumata sellest, kas ollakse noored või vanad.

“Minu jaoks on need inimesed sõbrad, kellega ma tahan oma nädalavahetusi veeta,” sõnas Leena. “Minu meelest on kolme päeva jooks väga tore üritus, kuigi see ei olnud mu peamine eesmärk. Ma arvan, et jooksmine on hea põhjus reisimiseks.”

39. korda toimunud spordisündmuse protokollist lugesin koos kolleegiga kokku 18 soomlast, 20 lätlast ja 7 venelast. Anneli Kajanto lootis, et järjest rohkem soomlasi leiab tee siia.