Tartus saab kuulata lehesaju muusikat

6. ja 7. oktoobril toimub Tartus Athena keskuse kinosaalis kolmas rahvusvaheline autorilaulu festival “Lehesaju muusika 2012”, kus esinevad osalejad ja külalised Eestist, Lätist, Soomest, Venemaalt, Saksamaalt, Iisraelist ja USA-st.

„Lehesaju muusika“ festival toimus esmakordselt Tartus 2010. aasta oktoobris. Tänaseks, pärast 2011. aasta festivali ja selle raames toimunud eelüritusi, peetakse „Lehesaju muusikat“ bardide ringkonnas parimaks antud žanri festivaliks Põhja-Euroopa regioonis. Niisiis tõstab 5.-7. oktoobril Tartus Athena keskuses aset leidev kolmas „Lehesaju muusika“ siinse festivali mainet ka mujal Euroopas ja Ameerikas ning tugevdab Tartus alguse saanud suurepärast traditsiooni.

“Pärast eelmisel aastal edukat kulgenud festivali ei tekkinud enam kahtlustki selles, kas ikka muuta festival traditsiooniliseks ja iga-aastaseks,” tõdes projekti autor ja juht Ljudmila Mesropjan – “ning seda kõike tänu linnarahvale. Just tartlased võtsid festivali omaks ja toetasid seda, ainult tänu neile ongi festival elujõuline. “Lehesaju muusika” on meie ühine festival.”

Tänavuse festivali programm on kujunenud üllatavalt rikkalikuks. Külalistena saabuvad festivalile niisugused autorilaulu žanri suurkujud nagu Elmira Galejeva ja Oleg Kovjaljov Kaasanist, Boris ja Galina Vaihanski Minskist (Valgevene), Dmitri Biktšentajev samuti Kaasanist (Venemaa), Pavel Paškevitš Sankt Peterburgist jpt. 

Festivalil osalevad nii need lauljad, kes kirjutavad kõik oma lood ise, kui ka lihtsalt laulikud Tartust, Tallinnast, Narvast, Mustveest, Riiast, Helsinkist, Berlinist, New-Yorgist, Samarast, Moskvast.

Festivali autor ja juht valib nii külaliste kui ka osalejate kandidaate väga hoolikalt, seepärast kuulajad usaldavad tema maitset ja vahel annavad ka ise soovitusi. Näiteks just tänu ühe kuulaja nõuandele avastati andekas poeet ja bardi Anton Duhovskoi Sankt-Peterburgist, kes on juba saanud tartlaste lemmikuks. Tartu bard Heilo Aadla on tema kohta öelnud järgmist: «Ta loob iseenda ja publiku vahel sõnuseletamatu fluidumi. Ta on justkui Jaan Sööt ja inBoil ühes isikus ja veel miskit muud kuhjaga peale.»

Eelmise aasta festivalil osalenud Heilo Aadla ise võlus publikut nii oma huumorimeele kui ka laulude esitamisviisiga. 2011. aasta festivali laureaadiks sai Vjatšeslav Soldatenko Riiast, keda enam tuntakse blogija Slava S-ina. Tema ning eelmise festivali publikulemmik Anton Duhovskoi tulevad nüüdsele festivalile juba kuulajatena, et toetada “Lehesaju muusikat” ning esineda reedesel kontserdil Vilde Lokaalis koos festivali teiste külalistega.

Tavakohaselt kutsutakse festivalile külalistena tuntud ja andekaid barde, kes on autorilaulu žanris juba kaua ja edukalt tegutsenud. Eriti meeldiv on teatada, et käesoleval aastal osaleb festivalil külalisena ka meie oma eesti laulja Tõnis Mägi.

Rahvusvaheline autorilaulu festival “Lehesaju muusika 2012” saab teoks Tartu linna reservfondi ja kultuuriosakonna toetusel ning koostöös UNESCO Noorte Ühendusega