Lilleorus saab õppida valmistama hilissuvist taimetoitu

Liina Järviste
Harjumaal Rae vallas Aruvalla külas tegutsevas Lilleoru ökokogukonnas toimub 19. augustil kell 10.00–19.00 Liina Järviste juhendamisel kursus “Küllusliku hilissuve toidud – kohalik ja hooajaline taimetoit”.

Hilissuvi on köögiviljade hiilgeaeg. Kõike on külluses, oska ainult valida ja süüa. Ilmad on soojad ja pliidi ääres ei taha väga kaua passida. Selle kursuse eesmärk on õppida kasutama kohalikku ja hooajalist toorainet, märkama maitseid. Suvisel taimetoidu kursusel mekime erinevaid salatitaimi, lehtköögivilju ja söödavaid õisi, millega toite kaunistada. Teeme koos salatikastmeid – sh, erinevate pestodega. Valmistame ka kerge lehtpeedi supi, ning õhtusöögiks oaroa. Maiuseks aga lihtsa kuid maitsva mustika-kaera purukoogi koos koduse jäätisega.

Osalejad saavad teada, milline kohalik tooraine on suve tipul (ja teistel aastaaegadel) hea. Lisaks saab kursuselt nippe kuidas lihtsa vaevaga maitserikast taimetoitu valmistada ning erinevaid põhi-retsepte, mida vastavalt aasta-aja köögiviljadele varieerida. Kõikide valmistatavate toitude retseptid saavad osalejad koju kaasa. Soovijatega arutame, milliseid (leht)köögivilju hobiaednik ja -kokk erinevatel aastaaegadel saaks kasvatada, kasutada. Räägime veidi ka säilitamisest ning eeskätt hapendamisest. Teeme proovi ubade hapendamisega.

Kursusele on oodatud osalema kõik, kellele meeldib süüa. Kindlasti saavad enesekindlust köögis tegutsemiseks juurde need, kes pole kogenud kokad. Kursus sobib aga kindlasti ka neile, kes on küll osavad söögivalmistajad, kuid kellel napib kogemusi taimetoiduga.

Juhendajast: Liina Järviste on hobi-kokk ja aednik, kelle süda kuulub lehtköögivlijadele. Tema huvi taimetoidu vastu sai alguse kümme aastat tagasi ning see pole siiani jahtunud. Armastus heade maitsete vastu aga äratas Liinas aedniku ning nüüdseks on ta hüljanud kontori-elu ja pühendab ennast aedvilja kastvatusele Võrumaal. Lehtkapsad ja lehtpeedid, rukola ja mizuuna, punased ja kollased porgandid, sidrun-kurgid ja maapirnid, need on tema lemmikud. Kohalik, terviklik ja looduspuhas tooraine on Liina arvates maitsva ja nauditava toidu alustala.

Osalemistasu: 35 EUR. Et kinnitada enda koht grupis, palume maksta osalemistasu hiljemalt 8. augustiks ülekandega MTÜ Lilleoru arvele: Swedbank 221017045549, selgitus „taimetoidu kursus suvi”. Vajalik registreerumine.

Lisainfo: Anneli Hallik, hallik.anneli (ät) gmail.com ja 56616948