Haanjamaa ootab taas külalisi suitsusauna nädalale

2.-5. augustini ootab Haanjamaa külalisi suitsusauna nädalale. Saunasõbrad saavad ise kütta sauna, võtta osa sauna töötubadest, kuulata saunalugusid ja head „stepslivaba” muusikat.

Haanjamaa on üks haruldane nurgake Eestimaal, kus ikka veel on traditsiooniline suitsusaun oma tavade, tarkuste ning tervistava mõjuga inimeste igapäevaelu oluliseks osaks. Haanimaa suidsu– ehk savusanna omanikud on uhked oma saunadele ja soovivad  jagada oma saunaelamusi, uskumusi, kombeid, oskusi ja teadmisi kõigi huvilistega. Ikka selleks, et põliseid traditsioone edasi kanda.

Mullu valis SA Lõuna-Eesti turism Haanjamaa suitsusaunanädala piirkonna üheks eredamaks turismisündmuseks. Ka sel suvel ootavad Haanjamaa saunaomanikud  2.-5. augustini toimuval II Haanjamaa suitsusaunanädalal külla  pärimuse ning saunakultuuri huvilisi pereti ja sõpruskonniti. Oma uksed avavad Hartsmäe, Hurda, Kõivsaare, Mooska, Näki, Suhka, Tamme ja Puspuri talu saunad.

Saunapäevad on 2. ja 4. august. Kell 10 hommikul saavad eelregistreerunud külalised saunaperedega kokku Haanja rahvamajas, kus toimub tutvustus suitsusaunast kui omakultuuri hoidjast. Edasi liigutakse saunade juurde toimetama, kütma ja teisi töid tegema. Igal sannal uma lugu, uma tegu, uma tava ja uma mekk.

2. augustil toimub lisaks õpituba pärimusmeditsiinist saunas, 3. augustil saab osaleda suitsuliha suitsetamise meistriklassis Mooska tallu ehitatavas suitsusaunas ning sõita ringi mööda erinevaid Haanjamaa saunu, et tutvuda nende eripäraga.

Samal õhtul toimub muusikaõhtu Haanja rahvamajas, kus astuvad üles Lõuna-Eesti pärimusmuusikud Lauri Õunapuu, Tarmo Noormaa, Kati Soon, Ann Maria Piho ja mitmed teised, et toetada Haanja rahvamajja loodava Eloviiekeskuse ruumide renoveerimist.

5. augustil on kõik külalised palutud Munamäele suvetarre, kus kõlab rahvalik muusika ja töötavad õpi- ning toidutoad lastele ja suurtele.

Saunadesse ja töötubadesse saab kirja panna „kes ees see mees” põhimõttel kirjutades eda@mooska.eu või helistades telefonil 503 2341, Eda Veeroja.  Osalemistasu 5 € osalejalt (lastele tasuta!) tasutakse ettemaksuna (arve alusel) kindla saunahuvi kinnituseks.

Suitsusaunanädala korraldab koos saunaperedega MTÜ Haanja Kultuurikoda. Toetavad Vana Võrumaa kultuuriprogramm, Eesti Kultuurkapital ja Võrumaa Partnerluskogu.

Nädala kava saab vaadata kodulehtedel www.savvusann.ee ja www.haanja.eu

Ivi Rausi,

suitsusaunanädala juht

ivi.rausi@gmail.com

2 thoughts on “Haanjamaa ootab taas külalisi suitsusauna nädalale”

  1. Seda me kõik teame,et tulekoldega pliidil valmistatud toit on maitsvam elektri ja gaasipliidi omast. Sama erinevus on elektrilisel ja suitsusaunal. Tule energeetika või aura teeb olemise hubaseks ja mõnusaks. Kui aga kütt sauna päikesega?
    Päikeselt tuleb kõige peenem ja mõnusam energia…
    Käid välja 400 krooni ja saad päikesepaneeli mis kütab toa õhku…
    http://www.paikesekyte.ee/kasutajate-artiklid/48-alumiiniumpurkidest-valmistatud-paeikesekollektor.html

    Noored ehitasid õllepurkidest päikesepaneeli õhu kütmiseks: Lauri Leis, Madis Tisler, Margus Sammelsaar ja Ardi Teder
    http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=41525

    Õllepurkidest päikesepaneel talvisel ajal kütab -3 °C +62 °C peale:
    The outside temperature was -3 °C and more than half m3/min of warmed air was streaming out from the heater. Its temperature was +62 °C.
    http://napenergia.freeweb.hu/gyak/szp/sztgyi_en.htm
    The outside temperature was -3 °C and more than half m3/min of warmed air was streaming out from the heater. Its temperature was +62 °C. I was calculating from the measured data around 700 watts. If I put the +/- 5% of tolerance into the rounding error of the displays, even the 736 W result could have been calculated.

    This is precisely 1 horsepower!!!

    Naised oskavad toa õhku kütta päikese abil.Vaata seda klippi,rootslanna ehitab päikesepaneeli:
    http://www.youtube.com/watch?v=F0ghIFvR4-k

    Küta talvel toaõhku õllepurkidest päikesepaneelidega:
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/09/kuta-talvel-toa-ohku-ollepurkidest.html

    The Renewable Energy site for Do-It-Yourselfers
    http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/Space_Heating.htm

    Päikeseenergia maja teenistuses ilma seadmeteta:
    http://juured.ee/main.php?lang=et&pg=pages&id=64

Kommenteerimine on suletud.