Corelli Music alustab heategevuslike mõisakontsertidega

Täna, 19. juulil alustab agentuur Corelli Music tänavusuvise menusündmuse, heategevusliku kontserdisarjaga „Eesti mõisad 2012“, kus Eesti mõisate ilu ja ajalugu ühinevad barokkmuusika ja metseenluse ideega. Juba aastast 1999. eri mõisates korraldatud sarja kauni barokkmuusikaga kontserdid külastavad tänavu 19.–22. juulil Suure-Kõpu, Saka, Vihula ja Uderna mõisaid. Sel aastal läheb publiku ja metseenide sihtannetus Uderna mõisas asuva SA Uderna Hooldekodu välisvalgustuse rajamise fondi. Sarja peaesineja, barokkansambel Corelli Consort tähistab tänavuste kontsertidega oma juubelihooaega.

Barokkansambel Corelli Consort koos fagotimängija Peeter Sarapuuga esitab ajastu pillidel kauni barokkmuusikaga kava, Eesti luuleklassika pärle esitab näitleja Guido Kangur. Mõisate ajalugu ja arhitektuuri tutvustab oma tuntud muhedal moel kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa, Saka mõisas Tõnis Kaasik. Kontserdid toimuvad neljapäeval, 19. juulil Suure-Kõpu mõisas, reedel, 20. juulil Saka mõisas, laupäeval, 21. juulil Vihula mõisas ja pühapäeval, 22. juulil Uderna mõisas. Kontserdid algavad kõikjal kell 18.

Kontserdisari „Eesti mõisad“ on ellu kutsutud sooviga taaselustada mõisatega seostuvat aristokraatlikku mõtteviisi ning juba Kristuse-eelsest ajast pärinevat metseenluse ideed. „Igal aastal oleme toetanud üht väikest mõisakooli või -lastekodu. Viimati, 2011. aastal aitas Corelli Music sarjaga „Eesti mõisad“ Vääna mõisakoolil koguda raha laste musikaalsust arendavate Orffi instrumentide ostmiseks,“ selgitab kontserdiagentuuri Corelli Music kunstiline juht Mail Sildos. „Sel aastal läheb sarja „Eesti mõisad“ publiku ja metseenide sihtannetustest kogunev toetus aga esimest korda eakatele inimestele, Uderna mõisas asuva hooldekodu elanikele. Sihtasutus Uderna Hooldekodu paigutab Corelli Musicu suvistelt mõisakontsertidelt kogutud annetused mõisa välisvalgustuse parandamisesse – nii saavad hooldekodu asukad turvalisemalt värskes õhus liikuda,“ lisab Sildos.

Agentuuri Corelli Music kontserdisari „Eesti mõisad“ on unikaalne kultuurinähtus, milles romantiline mõisaelamus ja arhitektuuripärlid on ühendatud mõisate kuldajastu kauni muusikaga eesti tippmuusikute esituses. Juba 1999. aastast on kontserdisari viinud kõrgkultuuri ka kaugematesse Eesti nurkadesse. Muusikalistele ja arhitektuurilistele elamustele annavad lisaväärtuse haaravad ajaloolised selgitused kunstiloolaselt Jüri Kuuskemaalt, samuti võimalus kuuluda metseenide vanasse auväärsesse seltskonda. „Kuna tegemist on heategevusega, siis kutsume inimesi julgesti toetama Uderna hooldekodu. Kõigil sarja kontsertidel on avatud korjanduskarbid ja toimuvad heategevusmüügid. Lõppkontserdil Uderna mõisas pileteid ei müüda, sisse pääseb vaba suurusega annetusega. Toetada saab ka annetusega otse sihtasutuse Uderna Hooldekodu arveldusarvele 10220065701017 või liitudes Corelli Metseenide Klubiga,“ lausub Mail Sildos.

Aastate jooksul on agentuur Corelli Music kontserdisarjas tutvustanud 54 mõisat üle Eesti ja toetanud 12 väikest mõisakooli või -lastekodu. Paljudes mõisates, mida on tutvustanud sari „Eesti mõisad“, toimuvad nüüd aastaringi kontserdid sarja „Mõisaromantika“ raames. Tänavu toimub sarja avakontsert Viljandimaal asuvas Suure-Kõpu mõisas, kust hiljutise suure restaureerimise käigus avastati põnevad Pompeij stiilis seinamaalingud. See kontsert toimub populaarse mõisakoolide mängu “Unustatud mõisad” külastuspäeval. Kontserdid jätkuvad eriti uhketes hiljuti renoveeritud Vihula ja Saka mõisates, mõlemas asub uuemal ajal luksuslik hotellikompleks. Sarja viimane kontsert leiab aset üldsusele üsna tundmatus Uderna mõisas Tartumaal, mõisahoone omalaadsete ornamentidega siseruumidele on võimalik tänu heategevuslikule sarjale pilku heita ka laiemal üldsusel.

Sarja „Eesti mõisad“ lahutamatuks osaks on saanud Jüri Kuuskemaa põhjalikud ja haaravas emotsionaalses stiilis esitatud ajaloo- ja arhitektuurialased selgitused mõisahoonetest ja nende kunagiste asukate saatusest. Saka mõisas võtab külalisi vastu koguni mõisnik ise – härra Tõnis Kaasik, kes sattus Saka mõisahoovile esimest korda 1971. aastal ja sai 30 aastat hiljem mõisaomanikuks.

Barokkmuusikansambel Corelli Consort jätkab sarjaga „Eesti mõisad 2012“ oma 20. tegutsemisaastat tähistavat juubelihooaega. Lisaks teistele ajastu pillidele saab kontsertidel kuulda barokkfagoti kõla. Mõisakontsertidel teeb tänavu kaasa üks Eesti tuntumaid fagotimängijaid Peeter Sarapuu, kellega esitatakse uusi leide 18. sajandi muusikavaramust – teoseid, millest enamikku ei ole isegi trükis tiražeeritud. Enamik kavas olevatest teostest (heliloojatelt Vivaldi, Corelli, Telemann, Boismortier, Fasch) ei ole Eestis varem kõlanud.

Agentuuri Corelli Music järgmised sündmused leiavad aset juba 23.–25. augustil: 23. augustil avatakse kontserdiga Tallinna Teletorni 21. korrusel festival „Tallinna tornid“, kus eri ajastutest pärit tornides kõlab sobiv muusika.

Lisainfo:
Corelli Music: www.corelli.ee

Mail Sildos
Kunstiline juht
+3725097963
mail@corelli.ee

Birgit Kraas
Produtsent
+37256455286
birgit@corelli.ee

Kontserdisari EESTI MÕISAD 2012

KONTSERDID:
N, 19. juuli 2012 kell 18 Suure-Kõpu mõis (Kõpu Põhikool, Kõpu kihelkond, Viljandimaa)
R, 20. juuli 2012 kell 18 Saka mõis (Saka Cliff Hotel & SPA, Lüganuse kihelkond, Ida-Virumaa)
L, 21. juuli 2012 kell 18 Vihula mõisa palmisaal (Vihula Manor Country Club & Spa, Haljala kihelkond, Lääne-Virumaa)
P, 22. juuli 2012 kell 18 Uderna mõis (Uderna Hooldekodu, Rõngu kihelkond, Tartumaa)

ESINEJAD:
Barokkansambel CORELLI CONSORT ajastu pillidel
PEETER SARAPUU barokkfagott
GUIDO KANGUR, Eesti luuleklassika pärlid
Haarav ajalooline taust JÜRI KUUSKEMAA
ja TÕNIS KAASIK (Saka mõis)

Piletid 15 / 10 eurot Piletilevis, Statoilis ja võimalusel tund enne kontserdi algust kohapeal