Rakveres saab piima automaadist

Rakvere rahval on põhjust rõõmustada, sest Põhjakeskuses töötab Eesti esimene toorpiima automaat.

“Kolmandat nädalat on masin üleval. Katsetame alles,” jääb osaühingu A Piim juhatuse liige Alo Altermann tagasihoidlikuks hoolimata sellest, et Maalehte jõudnud kuulduste kohaselt edeneb toorpiima müük automaadist väga hästi.

Olgugi et alguse asi, Altermann müüdava koguse üle ei nurise. Nädalavahetustel läheb 50–60, argipäevadel 30–40 liitrit päevas. Reklaami pole tehtud sendi eestki. “Enne tee, siis alles kiida ja hõiska,” on automaadi püstipanijate moto.

Praegu on ostjaskond suhteliselt juhuslik, kuid kui ajapikku püsiklientuur tekib, saab ühest automaadist müüa 150–200 liitrit piima päevas.

Piima pealt saab kohvikoort

Poepiimale võiks tarbija toorpiima eelistada seetõttu, et selle teekond laudast lauale on lühike. Automaati täidetakse Vaeküla Suurtalu farmi värske piimaga ning lüpsijärgne biokeemiline koostis säilib muutumatuna.

“Toorpiima pole pastöriseeritud, rasvaprotsent on olenevalt aastaajast ja lehmade ninaesisest 3,6–4,3. Koore saab kohvi jaoks ilusti pealt ära riisuda, sest piima ei homogeniseerita ja rasva loomulik struktuur säilib,” selgitab Alo Altermann.

Automaadist saab piima osta oma taarasse, kuid vajadusel annab pudeli ka automaat. Ühe piimaliitri eest tuleb masinasse panna on 90 senti. Võib panna ka 1 euro ja 20 senti või mis tahes muu summa. Masin annab piima täpselt sissepandud raha jao.

Masinad püsti ka Tallinnasse

Jaanuaris käisid OÜ A Piima asutanud Alo Altermann, Ain Altermann ning Arvi Alete Poola ja Saksamaa tehastes automaatidega tutvumas. MilkMat, mis Põhjakeskuses üleval, soetati Poolast.

Mehed soovisid sellist, mis oleks kompaktne ning millel küljes ka pudeliautomaat.

Ost sooritati firma raha eest, kuid rahastamistaotlus on esitatud LEADER-programmile. Kogu projekti maksumuseks, mis sisaldab lisaks toorpiimaautomaadile ka videotehnikat, millega näidata, kuidas piim lehma udarast tarbija söögilauale jõuab, on 13 000–14 000 eurot.

Otsust, kas LEADERist kaasrahastus saadakse, veel tehtud pole. Ja kui ei saagi toetust, mehed meelt ei heida, vaid peavad hoopis tulevikuplaane.

“Mõtleme aasta lõpuks ka pealinna paar samasugust masinat üles panna. Summa on suur ja tasuvusaeg pikk, aga asi on seda väärt,” on Altermann kindel.

2010. aasta lõpul andis ka Eesti Taluliit teada, et kavatseb Tallinna kaubanduskeskustesse toorpiimaautomaadid üles panna, kuid siiani pole neid veel näha.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/rakveres-saab-piima-automaadist.d?id=64537884