Viljandis algavad XXI hansapäevad

Täna kell 21.00 algab Viljandi kesklinnas Rubiini platsil XXI hansapäevade avatseremoonia. Seasaare Näitemängu Selts demonstreerib, kuidas kauplemisest suurimat kasu lõigata, ja antakse kätte Viljandi ettevõtlusauhinnad, teavitas Viljandi linnavalitsus.

Seejärel liigub lõbus hansarongkäik mööda Tartu tänavat alla järve äärde avakontserdile, mis kannab nime „Järve saladus“. Saladuses on palju põnevaid osalejaid: ansambel Bombillaz, Drumlab, Päär Pärenson, Von Krahli Teatri “Noor veri” ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia tantsutudengid. Maagilisust lisavad tuleshow ja Valge Naine.

Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti kultuuri ja noorsootöö spetsialist Ivi Lillepuu ütles, et laupäevane ja pühapäevane hansamelu sisaldab palju kontserte ja õpitubasid. „Viljandi vanalinna tänavatel on hansalaat, kus kaubeldakse sepistega, punutiste, ehete, puidust suveniiride ja köögitarvetega, aiamööbli, naha-, tekstiili-, lina-, villa-, klaas- ja savitoodetega. Tänapäevasemat kaupa tutvustab Mulgi Mess Vabaduse platsil,” selgitas Ivi Lillepuu.

Kolme päeva jooksul taaselustuvad Viljandis X–XIV sajandi teod ja toimetused Elava Ajaloo Laagris raekoja pargis. Huvilistel on võimalik läbi ajastukohaste tegevuste, toidu, muusika, rõivaste ja kombestiku tutvuda selle ajalooperioodi eripäraga. 

Hansahoov muuseumi hoovis on loovat mõtlemist ja käelist tegevust arendav paik. Töötubade valik on lai: saab lähedalt vaadata ja proovida sepatööd, peenema näputöö huvilistel on võimalus õppida tundma niplispitsi valmistamise saladusi, saab valmistada templitehnikas siidisalli, punutud vöö, savist nõu või riidest nuku.

Kõige väiksematele mõeldud aed on sisse seatud Köleri pargis. Kondase Keskuse hubasest aiast saab kaheks päevaks teatrihoov. Päeval on etendused lastele, õhtul täiskasvanutele. Kondase Keskuses on vaatamist väärt näitused – kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala vilistlaste omalooming, diplomandide õppetööd ja Thea Rootalu joonistused.

Sportlik tegevus on linnavalitsuse teatel koondunud Viljandi järve randa, aga ka kesklinnas hansamelu hulgas saab oma jõudu, osavust ja taiplikkust proovile panna. Tegelaste Toa kõrval vallikraavi põhjas saab proovida ammulaskmist, spordihoone ees on üles seatud male- ja kabelauad ning spordihoones toimub novuseturniir. Rannas saab kaasa elada sõpruslinnade poiste jalgpalliturniirile ning Grand Hotel Viljandi Open tenniseturniirile. Pühapäeval on kavas suur zumbapidu, vibulaskmine, sõudmine, jõu- ja osavusmängud ning traditsiooniline Trepimäe jooks.

Laupäevaõhtusel kontserdil pealaval saab nautida sumedat suveõhtu swingi Tanja Mihhailova ja Mikk Saare esituses ning tantsutrupp Modus esitab särtsakaid swingtantse. Hilisõhtusel rannapeol on peaesinejaks Briti housemuusika täht Soul Purpose ning temale lisaks astub kahes peotelgis üles mitmeid Eesti house`i ja drum`n`bass´i artiste.

Pühapäeva õhtul laseb Metsatöll Kaevumäel lahti oma ürgse möirge.

Viljandi Hansapäevade raames toimub fotokonkurss, kuhu on oodatud meeleolukad jäädvustused hansapäevade melust. Eelregistreerimine on kuni 8. juunini e-postiaadressil info@fotoring.net. Fotosid oodatakse 10. juunil kella 10–11 Maksifoto kauplusesse Tartu tänav 3. Esitada võib vaid digitaalkaameraga tehtud pildifaile, mis peavad olema JPG formaadis ja salvestatud mälupulgale või CD-le. Andmekandjale tuleb kirjutada märksõna ning lisada sama märksõnaga kinnine ümbrik, milles on autori nimi ja kontaktandmed. Üks autor võib esitada kuni viis tööd. Parimatest töödest avatakse pühapäeval, 10. juunil kell 15 Kondase keskuses näitus, mis jääb avatuks nädalaks.

Viljandi sõpruslinnadest saabuvad hansapäevadele Porvoo (Soome), Valmiera (Läti), Ahrensburgi (Saksamaa) ja Eslövi (Rootsi) linnade esindused.

Täpsem info: http://hansa.viljandi.ee/