Jakobsoni talupäeva visiitkardiks olid taimed ja piirakad

Tanel Sakrits Carl Robet Jakobsonina. Foto: Liina Laurikainen.

Eelmise nädala pühapäeval peeti Torma vallas Vaiatus Jakobsoni talupäeva. Laadal kauplejatest moodustasid märkimisväärse osa taimede ja istikute müüjad. Mõnedki neist on  müümas käinud kõigil talupäevadel

Kõikidel Jakobsoni talupäevadel osalenud Palamuse kandi talupidaja Hellen Kõiv märkis, et kui omal on aias piisavalt lilletaimi, tasub neid ikka laadale tuua.

„Mõnegi  taime, näiteks rippuva rosmariini, tõin tänavu laadale esimest korda. Jakobsoni talupäev on teretulnud ettevõtmine ennekõike põhjusel, et siia koguneb maainimesi erinevatest Eestimaa paikadest,” arvas ta.

Taimed olid esimeseks ostuks laadal ka Torma vallavanemale Riina Kullile: „Otsin tomati-  ja lilletaimi istutamiseks oma aeda ja sealsesse kasvuhoonesse. Ilmad on ilusad ja praegu on suurepärane aeg aiatöödeks,” ütles  omavalitsusjuht. „Jakobsoni talupäev  on teretulnud ettevõtmine suuresti  just seetõttu, et kohalikud elanikud saavat siit  paljugi tarvilikku osta ega pea kodukandist kaugemale sõitma.”

Käsitöömeistritest on igal Jakobsoni talupäeval osalenud vaibameister Helle Metsjärv Põltsamaalt. „Mõned vaibad on tehtud riidekaltsudest, mõned ka ettevõtte tootmisjääkidest. Ekstra  seekordse talupäeva jaoks tegin ka patju,” ütles ta.

OÜ Vaiatu Agro juhataja Andrus Paloots nimetas Jakobsoni talupäeva  vahvaks ürituseks. „Tundub et rahvast tuleb siia iga aastaga järjest juurde. See traditsioon peaks kindlasti jätkuma,” ütles põllumajandusjuht. Tema abikaasa – masseerija ja kunstnik Marge Paloots – ostis endale laadalt elegantse suvekübara.

Parim küpsetaja Jaana Sepper 

Tänavusel Jakobsoni talupäeval toimus esmakordselt ka konkurss „Jakobsoni piirak“. Küpsetisi asus maitsma žürii, mille liikmed selgitati loosi teel külastajate hulgas. Hindajaks sattus ka Enn Kull Sadalast. Oma abikaasa degusteerimisele elas kaasa ka vallavanemast abikaasa Riina.

Parimaks piirakaküpsetajaks kuulutati noor pereema Jaana Sepper Vaiatust.

„Küpsetasin juustu-astelpaju koogi, milleks kasutasin nii kodujuustu kui ka toorjuustu. Toorained on kõik eestimaised ja koogis võib tunda nii magusat kui ka haput maitset. Olen sellist kooki  koduski teinud. Päris head õnnestumised julgustasid seda konkursile esitama,“ ütles  Jaana Sepper. Auhinnaks sai ta mitmeid majapidamiseks kasutatavaid  tarbeesemeid ja ajakirja Oma Maitse poole aasta tellimuse.

Teise koha pälvis Jaana õde Janika Läänesaar, kes oli küpsetanud valge šokolaadiga kaunistatud koogi, millele lisatud ka vahukoort. „Tegin koogi, mis maitseb ka mu lastele,“ lausus ta. „Õde Jaanaga me enne konkurssi nõu ei pidanud. Oma retsepte  pole meil kombeks vahetada,” lausus ta.

Toitlustusettevõtja Luule Väin Sadalast esitas aga piirakaküpsetamise konkursile oma firmaroa – soolapekitükkidega koduleiva.  Ka tema pälvis preemia oma küpsetise eest.

Jakobsoni talupäeva korraldas  Vaiatu külaselts. Sündmust juhtis Carl Robert Jakobsoniks kehastunud Tartu ülikoolis eesti keelt ja kirjandust õppiv tudeng ja harrastusnäitleja Tanel Sakrits, kes 2011. aastal Jõgeva gümnaasiumi õpilasena Tormas korraldatud Jakobsoni kõnevõistluse võitis.  „Tanel tuli väärikalt toime ja ustavasti kohtame teda Jakobsonina Torma vallas edaspidigi,“ ütles  külaseltsi juhatuse liige Tiina Leeben.

„Rõõm, et talupäevale iga aastaga järjest rohkem müüjaid ja ostjaid tuleb   ja  ikka sponsoreid jätkub. See võimaldas piletite vahel palju auhindu loosida,” lisas ta.

Talupäevadel esinesid Torma kammerkoor, rahvatantsijad ja ansambel Abraham S Caffee Tallinnast.

Jaan Lukas