Kaagveres algab uus elu
kaugtöö- ja külakeskuse avamisega

Täna, 9. aprillil kell 16 avatakse Kaagvere külas ametlikult, pidulikult ning rõõmsameelselt uus küla- ja uuenduslik kaugtöökeskus, kus hakkavad koos toimetama nii senised külaelanikud, uued maale siirduvad noored kui ka ümbruskonnas elavad tööinimesed/ettevõtjad.

Kaagvere küla Mäksa vallas Tartumaal on viimase poole sajandi jooksul seostatud põhiliselt siin asunud tütarlaste erikooliga, kuid kohalike külaelanike ühispanusena on küla saanud endale uue hingamise ning on peagi saamas ka uue näo. Esimese algatusena küla muutmisel kestliku elukorralduse ning puhta, targa ja täisväärtusliku elu tõmbekeskuseks avatakse Tartumaa Arendusseltsi ja PRIA toetusel LEADER- programmist Kaagvere kaugtöökeskus.

Külakeskuses hakkavad toimuma regulaarsed filmi- ja loenguõhtud, tasuta arvutikoolitused vanemaealistele inimestele, e-kursused, permakultuuri ja jätkusuutliku tehnoloogia praktikumid jpm.

Sel nädalal on peale küla- ja kaugtöökeskuse kasutamise võimalik neljapäeval kell 19 osaleda kohtumisel menuka sotsiaalteadlase ning metodoloogi Ülo Vooglaiuga. Kohtumise teemaks on “Vaatepunkid iseenda vaatamiseks”. Pühapäeval, 15. aprillil kell 14 näeb aga harivat ning kasvatusliku Jaapani multifilmi noorematele kogukonnaliikmetele.

Kaugtöökeskuse projektijuhi Madis Masingu hinnangul on kaugtöökeskuse avamine eriti oluline samm selleks, et peatada maapiirkondade tühjaks jäämist, luues inimestele võimaluse töötada oma kodukohas ning elavdades külaelu mitmesuguste tegevuste kaudu, mis toovad eri põlvkonna elanikud koostööaltilt kokku.

“Kaugtöökeskuse kasutamine vähendab inimeste kulutusi, suurendab vaba aega ning on loodussõbralikum, kuna linna töökohta sõitmisele ei kulutata ressursse ega põletada fossiilkütuseid,” lisas Masing.

Avamisel tutvustab Skandinaaviast pärit ja rahvusvaheliselt tuntud tulevikuplaneerija ja tootedisainer võimaliku visiooni asula ja piirkonna muutmisel kestliku elustiili näidiskeskuseks, millega minimaliseerida elamiskulud ja loodussaastlikus ning maksimaliseerida elukvaliteet ning ettevõtlikkus.

Külaseltsi aadressiks on Kaagvere 8-2, Mäksa vald, Tartumaa. Kõik huvilised ja ajakirjanikud on oodatud avamisele, mis algab täna kell 16.

MTÜ Külaselts Kawershof asutati 2006. aastal, kuid tegevus aktiviseerus Kaagvere, Võruküla ja Vana-Kastre külade arengukava koostamisega aastal 2010. Külalseltsi kuulub praegu paarkümmend aktivisti, ühendades noorusliku sädet ja väärikat elukogemust.

kaverikogukond@gmail.com