Setod tutvustavad uut turismimarsruuti Seto Külävüü

Foto: MTÜ Setomaa Turism
Sel nädalavahetusel toimuval turismimessil Tourest tutvustavad setod uut turismimarsruuti Seto Külävüü. Marsruudi tõmbenumbriteks on ehedad tooted ja teenused, näiteks piirkonna toidukultuuri parimad esitajad, kuid ka kolm seto muuseumi Värskas, Saatses ja Obinitsas ning Seto Ateljee-Galerii kui kohaliku kultuuri hoidja ja näituste-õpitubade korraldaja.

MTÜ Setomaa Turism juhataja Ülle Pärnoja sõnul on Seto Külävüü loomine teeninud mitut eesmärki. „Esiteks teeb see külastajale lihtsamaks heade valikute tegemise piirkonnas. Setomaa turismitegijatele tähendab marsruut ühte turismitoodet, mis hõlmab enda alla ehedamaid teenused, mida me üheskoos Seto Külävüüna turundame ja seeläbi suurema mõjujõu saavutame. Nii tegutseme rohkem ühe asja nimel,“ lausus Pärnoja.

Seto Külävüü peegeldab seto kultuuri omapära ja selle erinevaid kihte – seto keelest seto toidukultuurini. Nii saab ka messikülastaja kogeda Seto Külävüüd mitmest küljest – messi degusteerimislaua on seekord katnud Külävüül ehedat seto kööki pakkuvad ettevõtted, kontserte annavad seto leelokoorid, sõnamängus saab külastaja katsetada oma osavust seto keelest arusaamisel ja marsruudigi võib mõttes esimest korda messil läbi sõita. Setomaa juhendaja ja kaardi abil mõistagi.

Sõnamängu auhinnad on kõik Setomaa päritolu ja kutsuvad piirkonda külastama. Auhinnafondi on panustanud Setomaa Turismitalo, Helena Puhkemaja, Taarka Tarõ, Obinitsa Seto Muuseumitarõ, Seto Talumuuseum, Saatse Seto Muuseum, Seto Käsitüü Kogo Kagureis ning Hirvemäe Puhkekeskus. Sõnamängu auhindade loosimine toimub messil reedel ja laupäeval kell 17.00 ning pühapäeval kell 15.00.

2009. aastal kanti seto leelo ehk seto laulutraditsioon UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Tourestil esineb reede pärastlõunal leelokoor Sõrarõ ja laupäeval Sorrõseto. Pühapäeval mängib karmoškat hõbesepp ja sootska Evar Riitsaar.

Messil saab tutvuda aasta jooksul ilmunud seto kultuuri tutvustavate väljaannetega – „Setomaa tsässonad“, „Seto Kõlavööd“, „Seto aabits“ ja trükisoojana „Seto köök põlvest põlve“ ja ajakirja „Peko Helü“ uus number. Need trükised võimaldavad seto kultuuriga tutvust teha enne piirkonda kohale sõitmist. Nii mitme väljaande ilmumine lühikese aja jooksul näitab, et piirkonnas jätkub kuhjaga erilist, mida jagada nii omadele kui külastajatele.

Touresti mess toimub 17.-19. veebruarini Eesti Näituse messikeskuses. Mess on avatud reedel 10.00-14.00 spetsialistidele, 14.00-18.00 kõikidele külastajatele, laupäeval 10.00-18.00 ja pühapäeval 10.00-16.00 kõigile külastajatele.

MTÜ Setomaa Turism on Setomaa turismiettevõtjaid ühendav arendusorganisatsioon, millel praeguse seisuga 40 liiget. Setomaa turismitegijate osalemist Tourestil toetab Setomaa arengu programm.

Allikas: MTÜ Setomaa Turism