“Teeme ära” laieneb Vahemere riikidesse

Viinis, Austria parlamendis toimuval Euroopa Vahemere Liidu Parlamentaarse Assamblee keskkonna- ja veemajanduskomitee istungil on kesksel kohal Eestist alguse saanud “Teeme ära” kampaania viimine Euroopa- ja Vahemere piirkonna riikidesse.

Komitee otsustas menetlusse võtta ühisraporti “Let’s do it”, kui Euroopa Vahemere Liidu 2012. aasta prioriteet keskkonna puhastamiseks, prügimajanduse stiimuliks ja keskkonnateadlikkuse tõstmiseks. Raportöörideks valiti komisjoni esimees, Austria parlamendi liige Stefan Schennach ja Eesti delegatsiooni juht Imre Sooäär. Lõunariikidest panustavad raporti koostamisse Iisraeli ja Palestiina esindajad.

Sooäär rõhutas oma ettekandes, et Rainer Nõlvaku eestvedamisel Eestis alguse saanud initsiatiiv “Teeme ära” liitis ürituse sünnimaal kümneid tuhandeid inimesi, millel on suur potentsiaal kasvada globaalseks ettevõtmiseks, aidates kõikjal kaasa keskkonnateadlikkuse tõstmisele.

Sooäär lisas: “Prügimajanduse probleem on üleilmne, sõltumata sellest, mis riigis me elame. “Let’s do it” aitab ehitada sildu inimeste ja rahvaste vahel. See aitab ühise eesmärgi nimel ületada erinevusi, olgu need religioossed, kultuurilised või poliitilised.”

Teeme ära kampaania eeskujul on juba mitmes riigis puhastatud loodust kümnetest tonnidest prügist Selle initsiatiivi keskkonnateadlikkuse tõstmise efekt on mõõtmatu, selgitas Sooäär. “Inimeste vabast tahtest sündinud algatus on parim näide era-, avaliku- ja vabaühenduste koostööst, mis aitab tugevdada kodanikuühiskonda“.

Elavas diskussioonis osalesid Türgi, Prantsusmaa, Läti, Maroko ja Iisraeli saadikud, kes kõik avaldasid tunnustust Eesti algatusele. Raport esitatakse kinnitamiseks 2012. aasta märtsis toimuvale Euroopa Vahemere Liidu PA täiskogu istungile Marokos.

Komitee istungil on tähelepanu keskmes keskkonnakaitse, vee- ja energiavarustusega seonduvad küsimused Vahemere põhja- ja lõunakalda riikides, kelle esindajad osalevad üritusel. Kohal on ka rida Euroopa Parlamendi saadikuid.

Allikas: Riigikogu pressitalitus