Saaremaal saab kuulata noori teadlasi

Õpilased töötoas karastusjookide keemiat uurimas.

Sel nädalavahetusel peetakse Kuressaares viiendat korda koolinoorte teaduskonverentsi  Saaremaa Miniteaduspäevad, mille eesmärk on avardada noorte silmaringi julgustades neid
teadusega tegelema ning tehtut teistega jagama.

Saaremaa Miniteaduspäevadele oodatakse 6.-12. klassi õpilasi, kes on koostanud eakaaslasi huvitaval teemal uurimuse. Peakorraldaja Indrek Peil on rahul, et Eestis leidub nõnda palju silmapaistvaid õpilasi, kes on võtnud uurida mõnda noori huvitavat probleemi. “Ette on valmistatud 26 ettekannet väga erinevatest valdkondadest, näiteks uuritakse interneti psühholoogilisi efekte, jäätmekäitlust, kodutute loomade probleemi, Eesti looduspärandit, ja võimalusi minna vahetusõpilaseks välisriikidesse,” rääkis Peil.

Kõik ettekanded saavad kogenud superviisoritelt tagasiside ning parimaid noorteadlasi tunnustatakse auhindade ja meenetega. Ettekannete teesid avaldatakse Miniteaduspäevade kogumikus. Osalejad saavad kuulata teadlaste loenguid ning kaasa lüüa praktilistes töötubades. Õhtul pakuvad meelelahutust Saaremaa Ühisgümnaasiumi Kabareetrupp ning Teadusteater.

Noori juhendavad koha peal juba kogenud teadlased, teiste hulgas Tallinna Ülikooli Informaatika Instituudi teadur Mart Laanepere, Tartu Ülikooli Ökoloogia ja Maateaduste Instituudi Botaanika õppetooli doktorant Liina Saar ja Riigikohtu kohtupraktika analüütik Liina Kanger.

Koolidest osalevad Esku-Kamari Kool, Kuressaare Gümnaasium, Lihula  Gümnaasium, Lümanda Põhikool, Saaremaa Ühisgümnaasium, Suure-Jaani Gümnaasium, Tallinna Pae Gümnaasium, Tartu Descartes’i Lütseum ja Tartu Kivilinna Gümnaasium.

Teadusaasta on SA Archimedese ja Haridus- ja teadusministeeriumi poolt algatatud projekt, mille raames toimub enam kui 150 üritust üle Eesti, koostöös enam kui 35 partneriga. Teadusaastal on 26 saadikut erinevatelt teadusaladelt.