Isadepäeval kerkib Rakvere Põhjakeskusesse telklinnak ja saab näha jõustruktuuride demonstratsioonesinemisi

Kaitseliidu Viru malev korraldab 13. novembril kella 12-16 koostöös teiste jõuametkondade, koostööpartnerite, Lääne-Viru maavalitsuse ja Põhjakeskusega tasuta perepeo, mille eesmärgiks on väärtustada isa kui kaitsja, aga ka kasvataja ja õpetaja rolli. Kogupereüritust juhib reservohvitser ja kaitseliitlane leitnant Madis Milling.

Igal järgneval täistunnil saab näha jõuametkondade demonstratsioonesinemisi, pooltundidel astuvad üles lauljad ja taidlejad ning kogu ürituse vältel pakutakse atraktiivseid tegevusi kogu perele. Üles astuvad Virumaa Pärimusmuusikud, kus mängib üle 30 pärimusmuusikahuvilise lapse ja noore, kuulata saab populaarset Sõmeru Põhikooli poisteansamblit SPA koos solistidega ning näha ka Tapa kultuurikoja breikareid. Samuti esineb päeval Väike-Maarja pasunakoor 25 puhkpillimängijaga.

Välja pannakse jõuametkondade tehnika, relvastuse ja erivarustuse huvipakkuvam osa. Näiteks saab näha Kaitseväe masinatest soomustatud Toyota Land Cruiserit, MAN’i, UNIMOG’i, veoautot DAF, soomusautoga MAMBA tehakse lastele Põhjakeskuse juures lõbusõitu, saab tutvuda kaitseväe ja kaitseliidu relvade, lahingtehnika ja varustusega, samuti ise laskmist proovida, kusjuures atraktiivsematest relvadest on väljas 122 mm kahur ja õhutõrjekahur. Põhjakeskuse paremas tiivas saab soovi korral lasta miinipilduja õppevariandist, kuulipildujast KSP-58 ja automaadist AK-4. Ohutu laskesimulaator keskuse sisetingimustes võimaldab kätt harjutada ka väga noortel. Politsei poolt on välja pandud patrullauto-konvoibuss, millega transporditakse kurjategijaid arestimajja, politsei mootorratas ja patrullauto. Saab näha, missugused on politseinike relvad ning erivahendid, kuidas peatatakse sunniviisiliselt sõidukit “siili” abil. Samuti demonstreerib päästeamet oma päästetehnikat. Silberauto toob teiste autode kõrval kohale ka 1983. aasta Chevy Blazeri. Enamikku tehnikast on külastajatel võimalik ka oma käega katsuda ning uudistada väljast ja seest.

Põhjakeskuse parklasse kerkib kaitseliidu Viru maleva telklinnak, kus käib tõeline sõdurielu, uudistada saab sõdurivarustust, seda selga proovida, moondada ennast sõdurimaalinguga, vaadata jao suuruse üksuse telgi püstitamist, valmistada katelokis kohvi ja kiirnuudleid ning tunda ennast täisväärtusliku sõdurina. Laagrialal tutvustab oma ala spetsialist ka plahvatusohtlikke lõhkekehi ja väljas on laud “Ära näpi, ära topi!” vahenditega. Ellujäämislaagris saab infot üleelamisnippide kohta ning noorkotkad õpetavad huvilisi roopille ja -matte valmistama, ka kala küpsetama. Telklaagri ala on sobiv paik fotosalvestiste tegemiseks.

Ühtlasi võivad lapsed ja täiskasvanud lasta ennast tundmatuseni muuta näomaalingutega, proovida selga erinevate jõuametkondade varustust sisetingimustes ning jäädvustada mälestuseks tore tasuta fotolavastus suuruses 15 x 21 cm. Vahvad stuudiopildid saab kätte Rakvere Kuma Fotost. Lisaks tundmatuseni muutvatele sõduri maskeeringutele on võimalik Põhjakeskuses teha ka kauneid näomaalinguid.

Ida prefektuur pakub ürituse raames palju huvitavat politseinike ja piirivalvurite töömailt. Näiteks näitab piirivalvur, milliseid ebaausaid võtteid kasutavad võõrriikide kodanikud Eestisse pääsemiseks. Kohapeal on vaatamiseks võltsitud dokumendid ja räägitakse, kuidas neid avastatakse. Oma oskusi näitab jäljekoer Nero koos koerajuhiga. Tutvustatakse märulipolitsei vormi, mida võib soovi korral selga panna. Lastega tegelevad noorsoopolitseinikud, kelle juures saab joonistada ja ristsõnu lahendada. Kommi jagab ja nõuandeid annab Lõvi Leo.

Ida-Eesti päästekeskuse spetsialistid selgitavad ja jagavad nõuandeid kodude tuleohutusest, veeohutusest ning veeõnnetuste ärahoidmisest. Lisaks jagatakse infot tulekahju avastamise seadmete paigaldamise, nende hoolduse ja vajalikkuse kohta. Tutvustatakse esmaseid tulekustutusvahendeid, päästeala infotelefoni 1524 tööd. Jagub ka mitmeid praktilisi tegevusi: testide ja ristsõnade lahendamist, värvimist, joonistamist, puslede kokkupanemist. Loomulikult on lapsi tervitamas päästekoer Nublu.

Maanteeamet paneb välja õppestendid ning tegeleb liikluskasvatusega, jagab sellekohast infot, korraldab liiklusmänge, annab lahendada teste ja värvida värviraamatuid.

Maakondliku tervise-edenduse koordinaator Olga Boitsov nõustab isasid, kuidas suitsetamisest loobuda, mõõdab külastajatel vererõhku ja räägib tervislikest eluviisidest.

Naiskodukaitsjate eestvedamisel õpetatakse külastajatele esmaabivõtteid, pannakse NATO tähestiku abil kokku sõnumeid. Väljas on näitus niidigraafika töödest, samas võimalik ka ise kätt harjutada ja meisterdada tore ese. Isadele ja poegadele on avatud töötuba, kus nad koos valmistavad vahvaid puidust autosid. Loomulikult kuulub päeva ürituste hulka isadepäeva-kaartide tegemine. Kella 12-15 toimub BabyCity organiseerimisel lastele Bakugani turniir.

Kohal on ööjooksu meeskond, kes korraldab peredele miniorienteerumise ja Mõmmi viktoriini ning loosib auhindu. Eku seiklusgrupp toob osalejateni elamusmängud.

Eesti Korstnapühkijate Koja eestvedamisel valmivad populaarseks saanud õnnenööbid.

Isadepäeval on Põhjakeskuses kohal täies hiilguses Sky Plus koos oma suurepärase meeskonna ja mitme üllatusega. Saated lähevad pühapäeval otse-eetrisse alates kella kümnest. Päev läbi toimub kohale tulnud kuulajate vahel kõikvõimalikke mänge mõnusatele auhindadele. Pettuma ei pea ka tulihingelised Naisteka fännid – Sky Plus on tegelikult kohal juba laupäeval, 12. novembril, kui kella 15-18 võtavad Põhjakeskusest eetri üle Meelis Tõrv & Kirsti Timmer. Neil päevil on kõigil külastajatel võimalik uudistada, kuidas raadiostaarid saateid teevad.

Kõik huvilised on oodatud!