Kunda hiiemäel tuleb hingede püha

Oktoobri viimase pühapäeva (30. oktoobri ) varahommikul kell 7.30 kutsub Maausuliste Viru koda Kunda Hiiemäele hingedeaja püha pidama. Oodatud on  maausulised, ehk inimesed, kes austavad ja järgivad võimalusel  esivanemate põliseid tavasid ja uskumusi.

Keedetakse ühisputru, kuid igaüks võib võtta söögilauale kaasa enda jagu  muud toitu ja jooki, mis on valmistatud kodus, värske ning puutumata.  Võimaluse korral on kohane kaasa võtta ka väike puuhalg või kasvõi oksaraag ühise lõkke jaoks.

Korraldajad paluvad selga panna valged või heledad puhtad rõivad, naistel peaks olema  seljas seelik ning pea kaetud.

Hingede aeg kestab nädalast kuue nädalani, sygiskuu algusest jõuludeni. Sagedamini on arvatud, et hingedeaeg algab nädal peale kasupäeva ja lõpeb nädal enne mardipäeva (6. X – 3. XI). Kuna pärimus kõneleb väga erinevatest kuupäevadest, on võimalik, et varem oli hingedeaeg seotud kuukalenderiga. Kindel on aga see, et hingedeajal peaksid olema vaiksed ja udused ilmad. Kui hingedeajal on tuuline, on hinged rahulolematud.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap