Lodjaseltsi viikingilaev sõidab Pariisi

Lodjaseltsi viikingilaev Turm asus eile teele Euroopa kultuurimetropolide poole, et koos purjevarjuteatri, ansambliga Svjata Vatra, Kinobussi ja Rändava Lodjakojaga vürtsitada Eesti, Belgia ja Prantsuse riigi koostöös sündivaid suurejoonelisi kultuuriüritusi – Eesti kultuuri päev “Bestonia” Antwerpenis ning kultuurifestivali “Estonie tonique” Pariisis.

2009. a valminud viikingilaev Turm viib Euroopasse kaasa ka sõnumi laevandusajaloo harukordsest leiust – Saaremaal hiljuti päevavalgele tulnud muinaslaevast, mis on tõenäoliselt Läänemere vanim leitud purjelaev. Muistsete viikingite kombel merele sügistorme trotsima siiski ei minda. Turm sõidab Paldiskist Antwerpenisse kaubalaeva pardal ja sealt edasi treileril, et Pariisis kõht lõpuks märjaks teha.

Arhailise laeva, ainulaadse purjevarjuteatri, eri maade pärimust ühendava folkansambli, pärandkäsitööd ja filmikunsti õpetavate töötubadega soovitakse anda edasi sõnum Eestist kui omanäolisest ja põnevast maast, kus lõimitakse muretult ürgset ja moodsat, peetakse lugu oma ja võõrast kultuurist, väärtustatakse ajaloolist pärandit ning osatakse elu käepäraste vahenditega huvitavaks teha.

Seekord osaletakse Eesti kultuuripäevade “Bestonia” lõpetamisel Antwerpenis ja Pariisi Eesti kultuurifestivali “Estonie tonique” avanädalatel 7.-16. oktoobril.

Eesti kultuuripäevad Belgias Antwerpenis (21.sept-1.okt) pakuvad valikut Eesti kultuuri paremikust, ühendades nii kaasaegset kui traditsioonilist, nii filmi, muusikat, teatrit kui ka rahvakultuuri. Kultuuripäevadega tähistatakse Antwerpeni Euroopa noorte pealinnaks ja Tallinna Euroopa kultuuripealinnaks olemist, Eesti ja Flandria valitsuste esimese koostöölepingu sõlmimise 15. aastapäeva ning Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva.

Oktoobris ja novembris toimub Pariisis Eesti kultuurifestival “Estonie tonique”, mis on seni suurim kultuurikoostöö projekt Eesti ja Prantsusmaa vahel. Festival on ajastatud 2011. aastale, mil Tallinn kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit ning Eesti tähistab oma 20. taasiseseisvusaastat. Festivali eesmärk on läbi kultuuri tutvustada Prantsusmaal Eesti riiki, et arendada kahepoolseid suhteid kultuurivaldkonnas ja laiemalt. Festivali rikkalikus programmis on esindatud pea kõik kultuurivaldkonnad, ligi poolesaja sündmuse raames astub üles enam kui 200 esinejat.

Lodjaselts, Svjata Vatra, purjevarjuteater ja Kinobuss on üheskoos Eestit tutvustamas käinud ka varem – 2009. aastal Euroopa Kultuuripealinnade kokkutulekul Linzis ja Rahvusvahelistel Hansapäevadel Novgorodis, 2010 maailmamuusika messil Groningenis Hollandis ja Eesti ajalooliste laevade I kultuuridessandil Läänemere sadamates Lätis, Gotlandil, Soomes ja Rootsis ning 2011. a Eesti ajalooliste laevade külaskäigul kultuuripealinna Turusse.