Lukas Groen: Kui on Gergievi festival, siis miks ei võiks olla Järvi festivali?

Lukas Groen

Järgmisel nädalal algab Pärnus esimene rahvusvaheline Järvi suvefestival. Järvi dirigentide kursusest välja kasvanud festivalil saab kuulata kümmet kontserti, mida annavad esinejad Eestist ja välismaalt. Festivalil on kolm olulist tahku – Järvide suguvõsa, dirigentide meistrikursus ning festivaliorkester, mis koondab nii Eesti kui välismaa noori muusikuid ning mida juhatab Paavo Järvi.

Festivali juhatuse liige ja üks korraldajatest Lukas Groen andis kylauudised.ee portaalile enne festivali algust intervjuu. Kuigi Groen on hollandlane, rääkis ta eesti keeles.

Järgmisel nädalal on Pärnus algamas esimene Järvi suvefestival. Kas kõik on festivaliks valmis?

Muidugi. Muidugi mitte (naerab).

Mis siis veel on vaja teha?

Tegelikult on kõik korras. Kava on korras, kõik solistid ja muusikud on olemas, teeme praegu viimaseid asju. Kavaraamat on veel teha, finantsasjad vajavad üle vaatamist, aga kõik on korras.

Minnes päris algusesse, siis kuidas sündis Järvi suvefestival?

Kaks aastat tagasi korraldasime esimest korda koos Jüri-Ruut Kanguriga Neeme Järvi meistrikursusi, mis olid enne Oistrahhi festivali osaks. Korraldasime seda Leigol ning see õnnestus hästi. Paar päeva oli ka Paavo Järvi kohal. Siis oli Paavo ja Neeme soov, et läheksime tagasi Pärnusse, seal on alati parem, parem kontsertimaja ja paremad võimalused. Eelmisel aastal olimegi Pärnus tagasi. Mõlematel aastatel oli palju kontserte. Eelmisel aastal oli neid kaheksa või üheksa ja hakkasime juba siis rääkima, et see on festival ja hea tasemega festival. Elasin Hollandis Rotterdamis ja seal korraldati Gergievi festivali. Nii ma mõtlesingi, et kui on olemas Gergievi festival, siis, miks ei võiks olla Järvi festival. Seda enam, et Järvide peres on juba kolm tuntud dirigenti, Neeme Järvi on väga tuntud, ka Paavo Järvi teeb maailmas ilma ja kuulub dirigentide tippu. Ka Kristjan on tubli, teda küll sel aastal pole, aga loodame, et ta tuleb järgmisel aastal. Siis on Teet ja Marius ja teised Järvid, kes käisid eelmisel aastal ja tulevad jälle. Järvidel on ka palju tuntud sõpru maailmas, nii et tuleb esinejaid välismaaltki, näiteks Mikhail Zemtsov Hollandist, Ivry Gitlis on täiesti tippu kuuluv viiulimängija. Festivalile tuleb ka väga palju eestlasi, kes õpivad või töötavad kuskil maailmas, peaaegu kõik tulevad siia ja mängivad festivaliorkestris.

Suvefestivali raames toimuvad ka dirigentide meistrikursused. Olete ise juba need meistrikursused läbinud ja oskate ehk öelda, mis teeb dirigendist meistri?

(Pikk paus). See on väga raske küsimus. Mis teeb meistriks, on muidugi talent ja kogemus. Aga seda, mis aitab dirigendi karjäärile kaasa, on väga raske öelda. Üks jõuab väga kiiresti tippu, teine dirigeerib ka hästi, aga ei jõua kuhugi. Arvan, et see on igal erialal nii, aga dirigentide töökohti pole lihtsalt nii palju. Me elame praegu teisel ajal kui viiskümmend aastat tagasi. Meil on marketing, meil on televiisor ja kõik need asjad mõjutavad. Kuidas sa annad intervjuud, kuidas sa presenteerid oma isikut, see kõik tuleb juurde. Annan ka festivalil ise ühe loengu, kus ma dirigentidele just sellistest asjadest räägin.

Kas astute ka ise dirigendina pulti?

Ei, ei,

Keda esinejatest peate festivali pärliks, keda soovitate kuulama tulla?

Ma arvan, et kindlasti kõiki. Kõik on väga head. See on vist natuke uhke, aga ma arvan, et tahan ise kindlasti kuulata dirigentide õpilasi, need on kindlasti väga head. Ja kindlasti tasub tulla avakontserdile, seal esinevad orkestris peaaegu kõik muusikud ja dirigendiks on Paavo Järvi. Siis on meil Järvi kontserdid, kus terve Järvi pere mängib, on veel väga tore galamuusika kontsert. See viimane on nagu maraton, kus on kolm tundi muusikat ja kaks vaheaega.

Kuidas piletite müük läinud on?

Pileteid on veel olemas, peaaegu igale üritusele on veel võimalik tulla. Inimesed ootavadki tavaliselt viimase hetkeni. Usun, et piletimüük võib alles järgmisel nädalal tõeliselt lahti minna. Seda enam, et meil on palju uut, festivaliorkester on esimest korda, kammermuusika gala on ka midagi uut Eestis, nii pikk kontsert nii tuntud Eesti ja välismaa muusikutega ja Pärnu linnaorkester – kõik on tore minu jaoks.

Ja lõpuks, tegemist on esimese Järvi suvefestivaliga, kas sellele järgneb ka teine ja kolmas?

Muidugi, muidugi. See on tegelikult plaanitud. Kõik on entusiastlikud. Palju on toetajaid ja sponsoreid, mitte küll nii palju, et oleks kõike saanud sel aastal teha, aga arvan, et see kasvab edasi. Paavo Järvi hakkab kohe pärast festivali meiega rääkima, mida me järgmisel aastal teeme. Suur, suur töö on alati saada kokku piisavalt raha, sest võimalusi on palju – Neeme Järvil on orkestrid, Paavo Järvil on orkestrid, nad tahavad kõik siia festivalile tulla, aga see maksab.

Nii et järgmisel aastal on veelgi suuremat ja uhkemat festivali oodata?

Muidugi!

Järvi suvefestivali täpsema kavaga saab tutvuda siin.

Tuuli Hiiesalu