Käib registreerumine Metsaülikooli

Metsaülikool Käärikul 2010

Algas registreerimine selleaastasele Metsaülikoolile, mis toimub 10.-14. augustini traditsiooniliselt Käärikul.   Metsaülikooli sihiks on Eestile oluliste teemade arutamine, kus lektorid viivad kuulajad oma ala sõlmpunktideni, selleks et siis asju edasi arutada ja mõnikord isegi lahendusi leida. Arutlused jätkuvad lõkke ääres, saunas ja ka peale Metsaülikooli.

Metsaülikooli programmi koordinaator Mare Taagepera sõnul on selle aasta teemaks elu võimalusest maal, ehk ametlikult “Seestpoolt suurem Eesti: regionaalne areng””.

2011. aastal toimub Metsaülikool 10. – 14. augustil (kolmapäeva õhtust pühapäeva lõunani) Käärikul. Lektorid on erinevate kogemustega eri aladelt, näiteks Jaan Kaplinski, Garri Raagmaa, Mikk Sarv, Tiit Vähi, Ivari Padar, Katri Raik jpt. On võimalus arutada asju inimestega, keda tavaliselt ainult kaugelt näeb, ja ka enda maaelu visioon kujundada. Registreeruda saab Metsaülikooli kuni 30. juunini kodulehel www.metsaylikool.ee.
Metsaülikooli sessioonid:
1. Avaloeng: Maaelu võlu – Jaan Kaplinski
2. Elukorraldus: kuhu tekivad tõmbekeskused, piirkondade jätkusuutlikus
3. Haldusreformid – ülevaade
4. Halduspoliitika – erakondade esindajad
5. Põllumajandus. Ettevõtlus
6. Töökohad – maale rohkem töökohti
7. Haridus – kas maalastel on võrdne võimalus kõrharidusele?
8. Ääremaade laienemine – koostöö Läti ja Venemaaga

Hommikused kultuurirühmad:
Tartumaa (läbiviija täpsustamisel)
Võrumaa (Contra)
Lõuna-Eesti (Margus Timmo ja Kadi Kass)
Viljandimaa (läbiviija täpsustamisel)
Soomaa (Aivar Ruukel)
Lääne-Eesti ja saared (läbiviija täpsustamisel)
Ida-Virumaa (Katri Raik)
Kodukoht globaliseeruvas maailmas (Jaan Kaplinski)
Konfliktiennetus (Marko Kass ja Oliver Nahkur)

Juba 1960-ndate aastate keskpaigast pärit metsaülikoolide traditsioon on olnud Eesti iseseisvuse, järjepidevuse ja eestluse mõtte kandja mitmele põlvkonnale vabas maailmas. Rein ja Mare Taagepera eestvõttel on Metsaülikool taasiseseisvunud Eestis juba aastaid edukalt täitnud missiooni edendada ühiskonnas avatud arutluse keskkonda. Interdistsiplinaarsel alusel toimuvad metsaülikoolid annavad üliõpilastele ja noortele sisuka ja alternatiivse õppimisvõimaluse, kus kõrvuti tunnustatud poliitikute, ajakirjanike, kultuuritegelaste ja arvamusliidritega arutatakse avameelselt Eesti väljakutsete ja arenguprioriteetide üle. 2009. aastal pälvis Sihtasutus Metsaülikool koos  Vanalinna hariduskolleegiumi asutaja ja juhi Kersti Nigeseneniga kahasse  Aadu Luukase miljoni krooni suuruse missioonipreemia.