Selgusid lemmikud Eesti Rahva Muuseumi kogudest

Räimede suitsutamise rest. Autor: Andres Kunnus.

Konkursile ”Minu lemmik Eesti Rahva Muuseumi kogudest” laekunud esemetest saab vaadata näitust kuni 26. juunini ERMi näitusemaja loengusaalis.

Eesti Rahva Muuseum kuulutas 2010. aasta lõpus välja konkursi „Minu lemmik Eesti Rahva Muuseumi kogudest“, kuhu oodati osalema käsitöötegijaid, kes valmistaksid muuseumi kogudest oma lemmikesemete järgi uusi koopiaid või edasiarendusi.

Tõstamaa sõrmikud. Autor: Virge Inno.

Konkursil osales 37 käsitöötegijat põnevalt ja hingega tehtud  töödega. Enim kasutati inspiratsiooniks ERMi tekstiilikogude esemeid, kuigi põnev oli näha ka puidu-, metalli- ja soome-ugri rahvaste kogudest pärit esemete eeskujul valminud töid. Žürii poolt parimateks hinnatud tööd paistsid silma uuenduslikkuse, loomingulisuse ning tänapäevaste kasutusvõimalustega. Lisaks tunnustati tehnilist teostust.

Vooditekk. Autor: Kadri Vissel.

Konkursi žürii, koosseisus Reet Piiri ja Age Raudsepp Eesti Rahva Muuseumist, Kersti Habakukk käsitööfoorumist Isetegija.net, Liisa Tomasberg Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidust ning Kristi Jõeste TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiast, valis parimad kahes kategoorias:

Autentse eseme taasloomine:
I koht: Andres Kunnus „Räimeküpsetusrest
II koht: Virge Inno „Tõstamaa sõrmkindad
III koht: Kadri Vissel „Vaip Vastseliina kihelkonnast
Eripreemia: Aivi Miilits „Raamat

Autentsest esemest inspireeritud uue eseme loomine:
I koht: Airi Gailit „Seentega värvitud triibukangad
II koht: Virge Inno „Sokid
III koht: Elge Aas „Vilditud müts
Eripreemia naha kasutamise eest: Egge Edussaar „Handi kott
Eripreemia idee eest: Marvi Volmer „Ehted
Konkursi korraldajad tänavad kõiki osalejaid

Eesti Rahva Muuseumi kogudesse on enam kui 100 aasta jooksul peamiselt Eesti aladelt kogutud ligi 250 000 eset ning üle miljoni arhiivisäiliku. Muuseumi loomisel peeti tähtsaks vana talurahvakultuuri jäädvustamist ning pandi alus ulatuslikele rahvakultuuri kogudele, mis on olnud läbi aegade inspiratsiooniks paljudele kunstnikele ja disaineritele. Rahvusmustrite mitmekülgne kasutamine, elav tegevus disaini- ja kunstivallas ning erinevates käsitööblogides kinnitab, et rahvuslikel ainetel tehtav käsitöö on Eestis au sees.

Allikas: Eesti Rahva Muuseum