Moisekatsi Elohelü algab vaikusest

Jüripäeval, 23. aprillil toimub Mooste mõisas Põlvamaal XII eesti rahvamuusikatöötluste festival “Moisekatsi Elohelü.” Festivali
kunstilise juhi Ülle Podekrati sõnul algab seekord kõik pärast suurt reedet, pärast suurt vaikust.

Juba viiendat korda kutsub Mooste kõiki folgisõpru kevade esimesele suurele folgipeole. Festivali tegevused võtavad hoo üles laupäeval, 23. aprillil kell 11 Veskiteatri õuel, kus Põlva Kunstikooli õpetaja Mart Vesteri, Mooste Linakoja perenaise Ülle Prosti ja MoKS-i kunstnike eestvedamisel läheb lahti suur pühade munade keetmine, värvimine ja kaunistamine, mis lõpeb näitusega “Mooste muna.”

Lisaks toimuvad munaveeretamise mängud munaloomkal koos Põlva Seto Seltsiga, külapillimeeste õu Mooste noore andeka lõõtsamehe Henrik Hinrikuse eestvedamisel ning vabalavakontserdid Veskiteatris, mis on kõigile külalistele tasuta.

Kes soovivad jüripäevaga seotud kommetest osa saada, peavad punti lööma Kristjan Lukka ja Ene Lukka-Jegikjaniga, kuna just nemad on tulemas Moostesse, et vanu kombeid ja tavasid taaselustada ja kogeda.

Kell 18.00 Mooste Folgikojas algaval võistluskontserdil “Moisekatsi Elohelü 2011” alustavad vanad rahvaviisid oma teist elu ja rüütatakse uude kuube, nagu on varasemalt festivali mõtte kohta öelnud festivali patroon Ingrid Rüütel.

Festivali võistluskontserdil astub lavale 15 muusikalist kollektiivi. Kõik võistluskontserdil esinejad peavad esitama kaks lugu. Selle aasta kohustuslikuks looks on Kanepi kihelkonnast pärit hällülaul.

Festivali võistluskontserti hindab viieliikmeline žürii, koosseisus helilooja Tauno Aints, etnomusikoloog Ingrid Rüütel, Eesti
Pärimusmuusika Keskuse juhataja Ando Kiviberg ning muusikud Peeter Rebane ja Kristjan Priks.

Võistluskontserti peapreemiale 1000 eurot ning Ilme ja Riho Kulla pronksskulptuurile pürgivad varematel festivalidel juba tunnustust
leidnud ansamblid: Tuulepuu Karksi Nuiast, vokaalansambel – 7, Mälutagune Tallinnast, Greip ja suupilliorkester Piccolo Pärnust ning
ansambel Dialekt Tartumaalt. Esimest korda asuvad Mooste Folgikojas võistlustulle ansamblid Naized Türilt, Sõõriku Värskast, Marjulise Elvast, Punt ja Vikerkaare hallskaala Tartust, MehePojad Tartumaalt, Knihv Viljandist ning ansamblid Levski ja Laul jätta Tallinnast.

Peale võistluskontserti ja enne suurt ülestõusmispüha ööd kütavad publikut kuumade afrorütmidega muusikud Gemo Cissoko ja Ndioba Gueye, kelle juured ulatuvad kaugele Aafrika mandrile Senegali.

Gemo Cissoko on pärit tuntud Senegali kora- mängijate perekonnast, kus kõik pereliikmed seda pilli valdavad ning mitmed ka kutseliste
muusikutena leiba teenivad. Ta elab praegu Rootsis ning tema esinemised on seal väga hinnatud. Ndioba Gueye on tüüpilise Senegali
muusikuna multiinstrumentalist, kuid pühendub kõige rohkem basskitarri mängule. Ndioba esineb Moostes juba teist korda ja ta on musitseerinud ansamblis koos legendaarse afro- rockkitarrist Hasse Walliga, keda on oodata septembris kontserttuurile Eestis.

Suur lihavõttepühade tantsuöö Audru Jõelaevanduse Pundiga läheb lahti peale autasustamist kuni hommikuse päikesetõusuni.

Lisainfo: http://folkfest.polvamaa.ee