Vargad käivad taludes ja garaažides

Tänavu  jaanuaris-veebruaris on Lõuna-Eesti kuues maakonnas registreeritud peaaegu 20 vargust ja sissemurdmist garaažidesse ja talumajadesse.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Margit Luga ütles, et Jõgeva kriminaalteenistuse politseinikud pidasid selle aasta jaanuari lõpus kinni kaks 20aastast noormeest, keda kahtlustatakse mitmetes sissemurdmistes. “Noormeestele on esitatud kahtlustus sissemurdmistes Põltsamaal asuvatesse garaažidesse,” sõnas prokurör.

Talvisel ajal ei käi inimesed just sageli oma talumaja või garaaži kontrollimas ning seda asjaolu kasutavad ära vargad paksust lumest hoolimata.

Prokuröri abi Margit Luga ütles, et vargustega seotud kriminaalasju uurides paistavad silma teatud seaduspärasused: garaaži sisenetakse tavaliselt kas ukse või luku lõhkumise teel, majja tungitakse tihti sisse kas akna kaudu või ukseluku lõhkumise teel. Seepärast on äärmiselt oluline, et garaaži, suve- või talumaja omanik pöörab tähelepanu turvameetmetele.

“Seepärast peab kindlasti muretsema kvaliteetse ukse ja ukseluku, paigaldama signalisatsiooni. Näiteks pakutakse praegu suhteliselt soodsa hinnaga erinevaid elektroonilise valveseadmeid, mis toimivad nii, et omaniku mobiilile saadetakse sõnum, kui keegi ruumis liigub,” tõi prokurör näite ühest võimalusest.

Sageli on ka Lõuna-Eestis tegutsenud vargad pärit hoopis teistest maakondadest. Näiteks eelmisel aastal pidasid politseinikud kinni kaks Kohtla-Järve elanikku, keda süüdistati vargustes garaažidest. Süüdistuse kohaselt tekitasid 34aastane Vjatšeslav ja 41aastane Vadim varguste ja sissemurdmistega toime kahju Jõgevamaa ning Järva- ja Lääne-Virumaa 44 inimesele. Mehed sõitsid autoga ringi ning otsisid garaaže, kust võiks midagi varastada. Kohus tunnistas nad süüdi ning nüüd kannavad nad karistust ja peavad tekitatud kahju hüvitama.

Viimati registreeritud sündmused:

Ööl vastu 17. veebruari murti Võrumaal Vastseliina alevikus Rahu tänaval sisse kolme garaaži ja varastati üle 300 l diislikütust, drell, ketaslõikur, tööriistakast, binokkel, tungraud ja muid esemeid.

Ajavahemikul 2010. oktoober-2011. a veebruar murti sisse Valgamaal Helme vallas Pilpa külas asuvasse suvemajja. Esialgsetel andmetel pole midagi varastatud. Ukse lõhkumisega on tekitatud kahju 300 eurot.

Ajavahemikul 29.-31 jaanuar murti sisse uksehingede läbisaagimise teel Võrus Tallinna maantee garaaži. Samuti tungiti sisse ka kõrvalseisvasse garaažiboksi.

Ajavahemikul 2010. november-2011. jaanuar murti sisse Viljandimaal Saarepeedi vallas asuvasse talumajja, kust varastati veepump, kuus valgustit ja teisi esemeid. Kahju on väljaselgitamisel.

12.jaanuaril avastati, et Räpinas Võhandu tänaval murti sisse ukseluku lõhkumise teel garaaži, kust varastati valuveljesid koos suverehvidega ja 400 liitrit bensiini koos kanistritega. Kahju on 1459 eurot.

14.jaanuaril avastati, et Jõgevamaal asuva talu garaažist varastati tööriistu väärtusega 6300 eurot.

Kristina Kostina, Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik