Raplamaal tunnustatakse täna kultuuri- ja spordiinimesi

Tohisoo mõis
Eesti Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp tunnustab täna õhtul kell 19.00 Kohilas Tohisoo mõisas maakonna kultuuri ja spordiinimesi tänuõhtuga, mis kannab nime „Raplamaa rikkus”.

Vastuvõtule on kutsutud poolsada külalist, kelle hulgas on loomeinimesi, mittetulundusühingute, kohaliku omavalitsuse ja teiste organisatsioonide esindajaid, kellel on silmapaistvaid teeneid kultuurielu edendamisel või kes on selle aasta loominguliste saavutustega rikastanud Raplamaa kultuurielu. Neist viis pärjatakse kultuuripreemiatega ja kakskümmend seitse aastapreemiatega.

Tseremoonial antakse üle ka traditsiooniline tippauhind „Raplamaa Kultuuripärl”. Kultuuripärliks 2010 kuulutatakse perekond Kusmin Märjamaalt, kes meie muuseumivaesel Raplamaal on koos mitme põlvkonnaga pühendunud Sillaotsa talumuuseumi kasvatamisele maakonna esindusmuuseumiks. Muuseumi kauaaegne juhataja ja nüüdne varahoidja pereaisa Jüri ja pereema ema Maie Kusmin on aastakümneid seisnud selle eest, et Sillaotsa talumuuseum oleks toimiv ja arenev ja kannaks edasi muuseumi asutaja Aleksei Parnabase alustatut.

Jüri ja Maie lapsed Jürgen, Ave ja Maarja on kasvanud aktiivseteks, kultuurilembesteks ja oma kodukohast hoolivateks inimesteks, kes on valmis vedama ka maakondliku kaaluga ühistegevusi.

Talumuuseumi praeguse juhataja, Kalju Idvandi sõnul ei tea tema teist sellist kokkuhoidvat ja üksteist toetavat perekonda, kes oleks nii palju kogu-ja ühiskondlikule hüvangule orienteeritud.

Raplamaa “pärlikee” pikenemist kommenteerides ütles ekspertgrupi esimees Anneliis Kõiv, et on tähelepanuväärne, et Raplamaal on põhjust anda pärle välja suisa perekondade kaupa. “Perekondi-kultuuripärle teistes maakondades vist polegi, kuid Rapla maakonnas saab selle tiitli juba teine pere,” põhjendas Anneliis Kõiv. „ 2009.aasta kultuuripärliks valiti kirjanike Andres ja Ly Ehini pere Raplast. Kusminite pere kõik viis liiget, isast-emast kuni noorima tütreni, on kõik viis pühendunud esivanemate tarkuse kogumisele ja vahendamisele. See puudutab nii loodust, pärimust kui traditsioone kõige laiemas mõistes, ” iseloomustas Kõiv tänavust pärl-perekonda.

Raplamaa Kultuuripärli antakse üle viiendat korda. Esimese kultuuripärli tiitli pälvis tekstiilikunstnik Ehalill Halliste, edasi tulid kirjanike-literaatide perekond Ehin, legendaarne Rapla laulustuudio juht Thea Paluoja ja veteransportlane ning spordientusiast Leili Kaas.

Allikas: Kohila vallavalitsus